ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У 2023 році мовний омбудсмен отримав найбільшу кількість скарг за всі роки існування інституту

Фото – theukrainians.org
Фото – theukrainians.org

У 2023 році уповноважений із захисту державної мови отримав 3692 звернення про порушення мовного закону. Це найбільша кількість скарг за всі роки існування інституту уповноваженого і на 30% більше, ніж у 2022 році (2846), повідомляє мовний омбудсмен.

“Така статистика свідчить як про збільшення кількості порушень мовного закону, так і про критичну чутливість громадян України до відстоювання своїх мовних прав. В умовах війни державна мова стала серед головних чинників національної безпеки, символом боротьби проти ворога, фактором гідності та свободи”, – зазначив уповноважений Тарас Кремінь.

Найбільше на порушення закону скаржились у сфері обслуговування споживачів: майже половина звернень громадян (1822). Зокрема, 992 звернення стосуються відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та інтернет-представництв, 615 – порушень безпосередньо під час обслуговування та  215 – відсутності інформації про товари та послуги державною мовою.

На другому місці за кількістю скарг – сфера інформації для загального ознайомлення та реклами. 557 звернень стосувалися порушень в оформленні зовнішньої реклами та вивісок.

Фото уповноважений із захисту державної мови

У сфері освіти громадяни надіслали 156 звернень щодо порушень законодавства педагогічними та науково-педагогічними працівниками закладів дошкільної, загальної середньої та вищої освіти, а також 170 звернень щодо освіти дорослих.

Також залишається доволі значною кількість звернень щодо порушення мовного закону посадовцями – 186 звернень стосовно порушень в органах влади, а також 61 – в установах комунальної та державної власності.

Високою також є кількість скарг щодо порушень у сфері культури (103 звернення) та в медіа (174 звернення).

Як зазначив Тарас Кремінь, регіональна мовна політика потребує більшої уваги з боку органів влади. Найбільше повідомлень громадян стосувалися порушення законодавства про державну мову в місті Києві (1345), а також Харківській (516), Одеській (486), Дніпропетровській (316), Київській (153), Запорізькій (63), Львівській (59),  Полтавській (54) та Миколаївській (53) областях.

“Як бачимо, міста-мільйонники – Київ, Харків, Одеса – залишаються лідерами за кількістю звернень про порушення мовних прав громадян.  У столиці у 2023 році громадяни зафіксували в більш ніж півтора раза більше порушень, ніж у 2022-му році, та втричі більше, ніж у 2021-му. Тож ухвалення місцевих мовних програм та суворий контроль за дотриманням мовних прав громадян у всіх сферах суспільного життя має стати серед пріоритетів очільників громад у цьому році”, – підкреслив омбудсмен.

Після розгляду скарг уповноважений провів державний контроль та наклав на порушників санкції.

Як повідомляв ІМІ, в Україні 16 липня 2019 року набув чинності Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. 25 квітня 2019 року Верховна Рада України ухвалила закон у цілому.

Згідно із законом, єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська, її статус як єдиної державної мови зумовлений державотворчим самовизначенням української нації. Цей закон також регулює функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя на всій території України.

Liked the article?
Help us be even more cool!