ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Цюрихський фестиваль скасував показ стрічки "Росіяни на війні", але залишив у конкурсній програмі

Цюрихський міжнародний кінофестиваль скасував усі покази пропагандистської стрічки “російської режисерки Анастасії Трофімової “Росіяни на війні”. 

Глядачі отримують листи з анулюванням квитків, а на сайті фестивалю всі покази скасували, повідомляє “Українська правда. Життя” з посиланням на офіційний сайт фестивалю.

У листах до відвідувачів фестивалю організатори зазначили, що публічні покази не проводитимуть “з міркувань безпеки”. Втім, стрічка лишається в конкурсній програмі документалістики, тож досі претендує на нагороди.

Міністерство закордонних справ України подякувало організаторам за рішення скасувати публічні покази фільму “Росіяни на війні”, йдеться на Facebook-сторінці МЗС.

“Росія не має бути присутня на міжнародній культурній арені. Так само – жодного шансу для її голосів відбілювати воєнних злочинців перед широкою публікою”, – повідомило відомство.

Водночас МЗС закликало організаторів фестивалю також повністю вилучити фільм “Росіяни на війні” з конкурсу документальних фільмів. 

“Єдиною загрозою для “безпеки його глядачів, гостей, партнерів та персоналу” є вплив російської пропаганди, що виправдовує агресію та звірства”, – наголосили в українському дипломатичному відомстві.

В МЗС додали, що послідовно працюють над ізоляцією РФ на міжнародній арені, щоб унеможливлювати використання культурних, спортивних та інших арен задля поширення російської пропаганди та дезінформації.

Передісторія

Як повідомляв ІМІ, на початку вересня на Венеційському кінофестивалі показали документальний фільм “Росіяни на війні” російської режисерки Анастасії Трофімової, яка сім місяців прожила з російськими солдатами на фронті в Україні й розповіла їхню історію. Трофімова заявила, що не побачила ознак воєнних злочинів за час, проведений на фронті.

12 вересня організатори міжнародного кінофестивалю в Торонто (TIFF) заявили, що покажуть фільм “Росіяни на війні”, як і було заплановано.

Народні депутати України звернулися до парламентарів Канади із закликом не допустити на кінофестивалі в Торонто показу пропагандистського фільму “Росіяни на війні”.

Канадська некомерційна благодійна організація TVO вирішила припинити підтримку та трансляцію документального фільму “Росіяни на війні”.

Організатори міжнародного кінофестивалю в Торонто (TIFF) вирішили призупинити показ фільму “Росіяни на війні”, пояснивши таке рішення “значними загрозами для роботи фестивалю та громадської безпеки”.

16 вересня стало відомо, що Міністерство культури та стратегічних комунікацій України внесло Анастасію Трофімову до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України. 

20 вересня 2024 року французький телеканал ARTE та Французький національний центр кіно (CNC) заявили, що не показуватимуть стрічку російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової “Росіяни на війні”.

Liked the article?
Help us be even more cool!