ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Попри критику кінофестиваль у Торонто покаже пропагандистську стрічку "Росіяни на війні"

Організатори Міжнародного кінофестивалю в Торонто (TIFF) заявили, що фільм “Росіяни на війні” російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової покажуть цього тижня, як і було заплановано. Про це йдеться на сайті кінофестивалю.

“TIFF визнає й поважає висловлені аргументи та дискусії, що виникли навколо канадського документального фільму “Росіяни на війні”. Прем'єра фільму в Північній Америці відбудеться пізніше цього тижня, як і було заплановано”, – зазначили організатори.

Вони пояснили: фільм є офіційною копродукцією Канади й Франції. Фінансували його створення кілька канадських агентств на федеральному і провінційному рівнях. 

Фото – кадр із фільму "Росіяни на війні"

“Як нам відомо, фільм було створено без участі або відома будь-яких російських урядових установ. На нашу думку, цей фільм не слід вважати російською пропагандою. Ми розуміємо стурбованість багатьох людей, але, як Венеційський кінофестиваль та інші міжнародні фестивалі, які додали цей фільм до своїх програм, вважаємо, що цей канадський документальний фільм заслуговує на місце в нашій добірці”, – аргументували своє рішення організатори.

Також вони додали, що “розуміють і глибоко співчувають стражданням українського народу внаслідок незаконного російського вторгнення”. 

“Коли ми взаємодіємо з мистецтвом, створеним у цей політично заряджений час, ми керуємося демократичними цінностями свободи совісті, думки, висловлювання та мирних зборів, що захищені Канадською Хартією прав і свобод для всіх канадців, включно з канадськими митцями”, – додали організатори.

Генеральний консул України в Торонто Олег Ніколенко обурився рішенням організаторів.

“Те, що фестиваль захищає своє рішення показувати російський пропагандистський фільм “Росіяни на війні”, посилаючись на фінансування від канадських агентств, викликає відразу, особливо з огляду на те, що одне з цих агентств, TVO, вже відмовилося від підтримки фільму й розпочало внутрішнє розслідування. Заява TIFF навмисно замовчує цей факт, вводячи в оману громадськість”, – написав Ніколенко.

Він звернув увагу на те, що фестиваль не повідомляє публіці, що режисерка фільму Анастасія Трофімова раніше працювала на Russia Today, російську пропагандистську корпорацію, яка заборонена в Канаді, зокрема через приховування агресії Росії проти України. 

“Ситуація з “Росіянами на війні” є очевидним конфліктом інтересів, який TIFF вирішив проігнорувати”, – зауважив Ніколенко.

Він нагадав про справи західних медійників Евана Гершковича, Ніка Волша, Стефанії Баттістіні й Сімона Траїні, які зазнали переслідування з боку ФСБ РФ. 

“З тим, як Росія ставиться до журналістів, наївно вірити, що Анастасія Трофімова могла провести понад шість місяців із російським військовим підрозділом без нагляду російської армії чи уряду. Ми вважаємо, що виробництво цього фільму було дозволене, оскільки він суголосний з наративами Росії, які применшують жахи її вторгнення”, – написав Ніколенко.

Передісторія

Як повідомляв ІМІ, на Венеційському кінофестивалі показали документальний фільм “Росіяни на війні” російської режисерки Анастасії Трофімової, яка сім місяців прожила з російськими солдатами на фронті в Україні й розповіла їхню історію. Вона не побачила ознак воєнних злочинів за час, проведений на фронті.

Народні депутати України звернулися до парламентарів Канади із закликом не допустити на кінофестивалі в Торонто показу пропагандистського фільму російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової “Росіяни на війні”.

TVO – організація, яка займається освітою та зв’язками з громадськістю. 

Канадська некомерційна благодійна організація TVO вирішила припинити підтримку та трансляцію документального фільму “Росіяни на війні” російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової.

Liked the article?
Help us be even more cool!