ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Цьогоріч у світі вбили 46 журналістів – "Репортери без кордонів"

06.12.2021, 17:16
Фото – rsf.org
Фото – rsf.org

За два десятиліття у світі вбили понад 1,6 тисячі журналістів, 46 з них – у 2021 році: це найменше за останні 19 років.

Про це повідомляється на сайті міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів” (RSF), передає ZMINA

“Репортери” нагадали, що з 2015 року, коли була ухвалена остання резолюція Ради Безпеки ООН про захист журналістів (резолюція 2222), кількість убитих журналістів щороку неухильно зменшувалася до 2021-го.

Цьогорічна кількість загиблих (за даними на 6 грудня) є найнижчою за останні 19 років. Як зазначили “Репортери”, це пов’язане здебільшого зі зниженням інтенсивності конфліктів, які були особливо смертельними з 2012 до 2016 року – у Сирії, Іраку та Ємені.

“Також це результат інтенсивної кампанії неурядових організацій свободи преси, зокрема RSF, за створення міжнародних та національних механізмів захисту, які, однак, залишаються недостатніми”, – йдеться в повідомленні.

Водночас зменшення пояснюється рішенням багатьох інформаційних організацій посилати менше репортерів на місця через пандемію COVID-19 і тим, що деякі частини світу, такі як Лівія та регіон Сахель, стали занадто небезпечними для журналістів.

Також організація нагадала, що 2021-го вперше за понад 80 років Нобелівську премію миру вручать журналістам. Церемонія нагородження відбудеться 10 грудня в Осло (Норвегія). Лауреатами премії стали журналістка з Філіппін Марія Ресса та російський журналіст Дмитро Муратов.

За даними Нобелівського комітету, обидва лауреати представляють “мужню боротьбу за свободу вираження поглядів” тоді, коли демократія та свобода преси стикаються з численними загрозами.

Журналісти, обрані Нобелівським комітетом спільними лауреатами цього року, є громадянами двох найнебезпечніших для журналістів країн.

Так, Філіппіни серед 180 країн у Всесвітньому індексі свободи преси RSF посідають 138-те місце, Російська Федерація – 150-те.

Як повідомляв ІМІ, у 2020 році, за даними “Репортерів без кордонів”, через свою професійну діяльність були вбиті 50 журналістів, більшість смертей (68%) сталася в країнах, де немає військових конфліктів.

Liked the article?
Help us be even more cool!