ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Центр громадянських свобод отримав Нобелівську премію миру

07.10.2022, 10:50
Фото – The Nobel Prize
Фото – The Nobel Prize
Нобелівську премію миру 2022 року присуджено українській правозахисній організації "Центр громадянських свобод", білоруському правозахиснику Алесю Біляцькому, російській правозахисній організації "Меморіал".
 
Про це йдеться на Facebook-сторінці Центру громадянських свобод.
 
Оголошення лауреатів відбулося сьогодні в норвезькому Осло.
 
"Команда Центру громадянських свобод дякує міжнародній спільноті за підтримку. Для нас це дуже важливо", – додали правозахисники.

Центр громадянських свобод – українська правозахисна організація, яка заснована у 2007 році. Голова центру – правозахисниця Олександра Матвійчук.

Вона моніторить та аналізує законопроєкти на відповідність стандартам дотримання прав людини, провадить громадський контроль над діями правоохоронних органів, судів та місцевої влади, над розслідуванням злочинів, скоєних під час Євромайдану. Також Центр громадянських свобод документує політичні переслідування в тимчасово окупованому Криму, фіксує порушення прав людини та воєнних злочинів на Донбасі.

У Нобелівському комітеті пояснили, що лауреати представляють громадянське суспільство у своїх країнах.

"Вони багато років пропагували право критикувати владу та захищати основні права громадян. Вони доклали значних зусиль, щоб задокументувати воєнні злочини, порушення прав людини та зловживання владою. Разом вони демонструють важливість громадянського суспільства для миру та демократії", – йдеться в заяві комітету.

"Я рада, що очолюваний мною Центр громадянських свобод отримав сьогодні Нобелівську премію разом із нашими друзями та партнерами з "Меморіалу" та "Вясни", – написала Олександра Матвійчук на своїй Facebook-сторінці.
 
Вона зазначила: "Якщо ми не хочемо жити у світі, де правила визначає той, хто має більш потужний військовий потенціал, а не верховенство права, такий стан речей належить змінити".
 
Матвійчук назвала три речі, які, на її думку, має зробити міжнародна спільнота:
 
"1. ООН та держави-учасниці мають провести реформу міжнародного миру та безпеки, щоб створити гарантії для всіх країн та їхніх громадян незалежно від їхньої участі чи неучасті у військових блоках чи військової потужності. Росія має бути виключена з Ради безпеки ООН за систематичні порушення статуту ООН.
2. ООН та держави-учасниці мають вирішити проблему "прогалини у відповідальності" та забезпечити шанс на справедливість сотням тисяч жертв воєнних злочинів. Без цього стійкий мир у нашому регіоні неможливий. Потрібно створити міжнародний трибунал та притягнути Путіна, Лукашенка та інших воєнних злочинців до відповідальності.
3. Весь мій 20 річний досвід боротьби за свободу та права людини переконливо говорить, що звичайні люди мають набагато більший вплив, ніж вони собі думають. Масова мобілізація звичайних людей у різних країнах світу та їхній спільний голос можуть змінити світову історію швидше, ніж інтервенція ООН".
Liked the article?
Help us be even more cool!