ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ткаченко про відсторонення ведучих: Виглядає як шельмування, хоча захищати деяких колег не хотілося б

17.05.2022, 16:03
Фото – фейсбук Олександра Ткаченка
Фото – фейсбук Олександра Ткаченка

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко закликав "цивілізовано розбирати кожен кейс" щодо ведучих, яких вимагають відсторонити від телемарафонів. Він визнає, що не ставав би на захист декого з журналістів, яких просять відсторонити.

Про це він сказав в ефірі національного телемарафону, повідомляє "Детектор медіа".

"Якби я досі був керівником медійної структури, декого з тих, кого згадувала частина медійної спільноти, я б на роботу не брав. А стосовно взагалі цієї ситуації… Дивіться, ця ініціатива виникла на третій місяць війни. Перший місяць, коли нам потрібно було тримати стрій, всі розуміли, що важливо, щоб ми представляли принаймні в телемарафоні якусь єдину позицію.

Наскільки я пам’ятаю, з тих, кого зараз згадують колеги, зараз дуже невеличка частина бере участь у телемарафоні. Інші продовжують свою професійну діяльність на інтернет-майданчиках. Тому для того, щоб це було цивілізовано, є Комісія з журналістської етики, є інші інституції, які могли б професійно розібрати кожен кейс і висловити свою позицію.

А так це, на мій погляд, виглядає як кампанія шельмування. Хоча ставати на захист деяких з колег мені не хотілося б. Я був у слідчій комісії Верховної Ради, яка розбирала кейс каналів Медведчука. Думаю, те, що ми робили в тій комісії, деякою мірою допомогло, канали закрили. І я принципово до тих журналістів, коли вони там працювали, не ходив", – сказав Ткаченко.

На запитання ведучого Вадима Карп'яка, чи не підриває участь колишніх проросійських ведучих довіру до марафону, міністр відповів, що спілкувався з цього приводу з керівниками каналів, де працюють ці медійники, і вони "теж свою позицію оприлюднили". Карп'як зазначив, що в оприлюднених позиціях немає вибачень за попередню діяльність, яка також певною мірою призвела до повномасштабної війни. Ткаченко на це знову наголосив, що рішення мають ухвалювати відповідні комісії

"Я не дивився, хто що з них говорив, як вибачався чи посипав голову попелом за той час, коли вони працювали на каналах Медведчука. Наскільки я розумію, більшість із них потрапила на ці канали (теперішні місця роботи після каналів Медведчука. – Ред.) задовго до війни. Тому давайте розвивати цивілізовані механізми розбору таких ситуацій. Відповідними комісіями, а не методом навали: "Давайте обов’язково їх розіпнемо", а в більш-менш цивілізований європейський спосіб.

Якщо вони самі не розуміють і не готові прийняти ту чи іншу сторону, відповідно тоді рішення за керівниками каналів, за спільнотою, яка їм цивілізовано все це розкаже. І вже потім приймати якісь конкретні речі до тієї чи іншої людин залежно від того, де вона працює", – додав міністр.

Як повідомляв ІМІ, на сайті Кабінету Міністрів 17 травня зареєстрували петицію про відсторонення від будь-яких телемарафонів ведучих, які підтримували кремлівську пропаганду.

12 травня українські журналісти та правозахисні організації закликали відсторонити від участі в національних телемарафонах та інших медійних марафонів, що називають себе "національними", ведучих, які багато років підігрували ворогу та поширювали кремлівську пропаганду. 

Йдеться насамперед про Василя Голованова, Тиграна Мартиросяна, Наташу Влащенко, Тетяну Гончарову, Назара Довгого, Володимира Полуєва, Анну Степанець, Анастасію Даугуле. 

Автори звернення вважають, що зараз український медіапростір має шанс очиститись і запустити створення інституту репутації, щоб уберегти Україну від повторення історії в майбутньому.

13 травня Міністерство культури та інформаційної політики України виступило проти відсторонення проросійських ведучих з телемарафонів. МКІП вважає, що сьогодні не час для публічних люстрацій та розпалювання конфліктів всередині країни та професійній журналістській спільноті. Міністерство радить під час війни звертати увагу на позицію, яку прийняли зазначені в списку проросійські ведучі.

Звернення підписали понад 326 журналістів, медіа, громадських організацій і рухів. З "Медіа Групи Україна", зокрема з каналів "Україна" та "Україна 24", підписали звернення 27 людей.

Телеканал "Інтер" заявив, що не має жодних сумнівів щодо проукраїнської громадянської позиції ведучої Анастасії Даугуле.

Liked the article?
Help us be even more cool!