ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

МКІП виступило проти відсторонення проросійських ведучих від телемарафонів

14.05.2022, 08:58

Міністерство культури та інформаційної політики України вважає, що сьогодні не час для публічних люстрацій та розпалювання конфліктів усередині країни та професійній журналістській спільноті. МКІП радить під час війни звертати увагу на позицію, яку прийняли зазначені в списку проросійські ведучі.

Про це йдеться у відповіді міністерства на відповідну заяву журналістської спільноти щодо відсторонення від ефірів проросійських ведучих.

У МКІП викликає занепокоєння те, що “в ці критичні часи для України інформаційний простір країни заповнюється конфліктами всередині суспільства”. 

Міністерство нагадало, що 24 лютого великі медіагрупи звернулися до нього та Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з метою об'єднатися та створити єдиний інформаційний фронт для боротьби з російською пропагандою. Та, наголошує міністерство, ця ідея і реалізація були “досить вдалими” у інформаційній війні з росією. Це стало можливим завдяки зусиллям всіх редакторів, журналістів, ведучих, що наразі 24/7 працюють уже третій місяць єдиним фронтом, зазначає міністерство.

Водночас МКІП зауважує, що немає жодних ілюзій щодо внеску каналів Медведчука в теперішню війну з росією. 

“У той же час ми глибоко переконані, що сьогодні не час для публічних люстрацій та розпалювання конфліктів всередині країни та професійної журналістської спільноти. Сьогодні важливим є те, хто залишився, перейшов на сторону України та кожен день доводить свою позицію своєю сумлінною цілодобовою працею. Сьогодні нам потрібна кожна людина, кожен спеціаліст, який працює на єдиному інформаційному державному фронті для відстоювання нашої державності та перемоги над російськими загарбниками. Тому вбачаємо доцільним саме зараз, під час війни, в першу чергу звертати увагу на позицію, яку прийняли зазначені в списку ведучі”, – йдеться в повідомленні.

Також МКІП наголосив, що не може, з огляду на свої повноваження, та не вважає за доцільним втручатись у кадрову політику каналів та медіагруп. 

“Якщо ми не хочемо зробити щілину в нашій обороні перед росією, то ми сьогодні маємо всі виступати єдиним фронтом та не розпалювати ворожнечу всередині країни”, – йдеться в повідомленні. 

Як повідомляв ІМІ, 12 травня українські журналісти та правозахисні організації закликали відсторонити від участі в національних телемарафонах та інших медійних марафонів, що називають себе “національними”, ведучих, які багато років підігрували ворогу та поширювали кремлівську пропаганду. 

Йдеться насамперед про Василя Голованова, Тиграна Мартиросяна, Наташу Влащенко, Тетяну Гончарову, Назара Довгого, Володимира Полуєва, Анну Степанець, Анастасію Даугуле. 

Автори звернення вважають, що зараз український медіапростір має шанс очиститись і запустити створення інституту репутації, щоб уберегти Україну від повторення історії в майбутньому.

4 квітня телеканали 5-й, “Прямий” та “Еспресо” заявили, що Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення (КРРТ) вранці 4 квітня вимкнув мовлення телеканалів у цифровій мережі Т2. Канали заявили, що відімкнення є незаконним, оскільки не існує жодного документа, який би давав підстави КРРТ вимикати телеканали, а також що ні Нацрада, ні Міністерство оборони, яке, відповідно до закону, регулює режим воєнного стану, ні РНБО або будь-які інші уповноважені державні органи не ухвалювали жодних рішень щодо відімкнення телеканалу.

9 травня Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України пояснила, що причина вимкнення цифрового ефіру телеканалів “Еспресо”, “Прямий” і 5-й – виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України про трансляцію спільного марафону.

Liked the article?
Help us be even more cool!