ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Телеканал "Прямий" заявив про спробу ДБР арештувати канал

Телеканал “Прямий” заявив про спробу Державного бюро розслідувань арештувати канал і передати його в управління Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА). Про це повідомляється на сайті телеканалу.

Канал, зокрема, повʼязує з цим обшуки у колишнього власника телеканалу Володимира Макеєнка, які відбулися 9 серпня. За словами ведучого “Прямого” Валерія Калниша, під час обшуків у Макеєнка вилучили оригінал завірених нотаріусом свідчень колишнього керівника слідчої групи Державного бюро розслідувань Олега Корецького.

Ведучий зазначив, що Макеєнко вже три роки не є власником “Прямого” каналу. 

“За даними наших джерел шукали оригінал нотаріально завірених свідчень колишнього керівника слідчої групи ДБР Олега Корецького, який у липні 2020 року підтвердив: керівники ДБР давали вказівки слідчим вжити заходів для арешту телеканалу “Прямий” як речового доказу. Внаслідок чого канал мав припинити свою діяльність. "Прямому" з власних джерел стало відомо, що сьогодні під час обшуків у Макеєнка правоохоронці знайшли документи, які фактично свідчать про цю справу”, – сказав Валерій Калниш.

На каналі зазначили, що оригінали показань слідчого ДБР необхідні телеканалу, щоб захищати свої інтереси в міжнародних судах.

За словами адвоката телеканалу Євгена Солодка, Шевченківський районний суд Києва 31 червня 2023 року зобовʼязав ДБР закрити провадження щодо “Прямого” або ж передати справу до суду. Адвокат зазначив, що з 2019 року слідчі ДБР не знайшли доказів порушення закону і вони зобовʼязані виконати рішення суду. Однак ДБР ігнорує цю ухвалу і реєструє нове провадження проти Макеєнка, додав він.

“Чотири роки триває кримінальне провадження. Немає жодного повідомлення про підозру. І ось 31 травня цього року знакове рішення Шевченківського районного столичного суду про те, що ДБР прийміть рішення – або закривайте, або щось зробіть взагалі. Звичайно ДБР цього не зробило. Там роблять вигляд, що нічого не відбулося”, – говорить адвокат.

Він не виключив, що найближчим часом може бути ухвала про передачу каналу в АРМА.

ІМІ звернувся за коментарем до ДБР, там інформацію про обшуки ні підтвердили, ні спростували.

Як повідомляв ІМІ, 7 листопада 2019 року телеканал “Прямий” повідомив про обшуки у власника телеканалу Володимира Макеєнка. У Державному бюро розслідувань відповіли, що обшуки у Макеєнка відбуваються в межах кримінального провадження щодо купівлі-продажу каналу.

ДБР проводить розслідування в кримінальному провадженні щодо можливого зловживання колишнього Президента України Петра Порошенка під час купівлі-продажу телеканалу. Кримінальне провадження порушено за заявою ексзаступника глави Адміністрації Президента часів Віктора Януковича Андрія Портнова.

3 березня 2020 року Прямий телеканал отримав ухвалу Печерського районного суду м. Києва від 18 лютого, відповідно до якої канал зобов'язаний до 18 березня надати слідчим Державного бюро розслідувань тимчасовий доступ до речей та документів (з можливістю їхнього вилучення).

Раніше головний слідчий ДБР Олег Корецький, який вів справу щодо можливого ухилення та подальшої легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, під час правочину з купівлі-продажу ТОВ “Телеканал “Прямий” заявив, що на слідчих Держбюро вже понад три місяці чиниться тиск та ДБР поставлено завдання оформити телеканал “Прямий” як речовий доказ і потім заарештувати.

2 вересня 2020 року Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова ухвалив звернення до Державного бюро розслідувань із закликом дотримання всіх прав журналістів та неможливості припинення мовлення телеканалу “Прямий” під час слідчих дій навколо нього.

Liked the article?
Help us be even more cool!