ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Комітет свободи слова закликав ДБР під час слідчих дій не перешкоджати мовленню Прямого

02.09.2020, 17:23
Фото – YouTube
Фото – YouTube

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова ухвалив звернення до Державного бюро розслідувань з закликом дотримання усіх прав журналістів та неможливості припинення мовлення телеканалу “Прямий” під час слідчих дій навколо нього.

Таке звернення було ухвалено 2 вересня під час засідання комітету, повідомляє “Прямий”.

На зустрічі були присутні генеральна продюсерка телеканалу Світлана Орловська, генеральний директор каналу Володимир Сташевський, народний депутат від “Європейської Солідарності” Олексій Гончаренко та представники ДБР і Нацради.

Генеральна продюсерка телеканалу Світлана Орловська повідомила, що володіє інформацією про те, що ДБР готує нові обшуки “Прямого”, а Нацрада 3 вересня на засіданні збирається позбавити ліцензії радіостанцію “Прямий FM”. 

Гендиректор “Прямого” Володимир Сташевський повідомив, що ДБР не відповідає їм на запити щодо того, чому телеканал “Прямий” є речовим доказом. 

“Коли ми виконуємо ухвалу суду, через день-два виникає нова ухвала суду і вимагають документи, які непередбачені законодавством. Це є шляхом до того, щоб заблокувати роботу телеканалу. Це викликає багато питань і виникає підозра, що це все є цілеспрямованою дією”, - сказав він.

Водночас комітет зі свободи слова не підтримав рішення перенести засідання Нацради щодо результатів перевірки та ліцензії на мовлення “Прямий FM”. Натомість депутати закликали забезпечити присутність на засіданні Нацради представників телеканалу “Прямого FM” у кількості трьох осіб.

Як повідомляв ІМІ, 21 липня Прямий канал у відкритому листі закликав українців відреагувати на тиск і атаки на телеканал з боку Державного бюро розслідувань та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

9 липня телеканал “Прямий” заявив про тиск чинної влади через Державне бюро розслідувань з метою закриття каналу. 

Раніше головний слідчий ДБР Олег Корецький, який вів справу щодо можливого ухилення та подальшої легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, під час правочину з купівлі-продажу ТОВ “Телеканал “Прямий” заявив, що на слідчих Держбюро вже понад три місяці чиниться тиск та ДБР поставлено завдання оформити телеканал “Прямий” як речовий доказ і потім заарештувати.

Керівниця каналу Світлана Орловська, “Прямий” звернувся з листом до Комітету Верховної Ради з питань свободи слова, у якому попросив відреагувати на інформацію про тиск на канал з боку Державного бюро розслідувань. 

7 листопада 2019 року телеканал “Прямий” повідомив про обшуки у власника телеканалу Володимира Макеєнка.

У Державному бюро розслідувань відповіли, що обшуки в Макеєнка відбуваються в межах кримінального провадження щодо купівлі-продажу каналу.

ДБР проводить розслідування в кримінальному провадженні щодо можливого зловживання колишнього Президента України Петра Порошенка під час купівлі-продажу телеканалу. Кримінальне провадження порушено за заявою ексзаступника глави Адміністрації Президента часів Віктора Януковича Андрія Портнова.

3 березня 2020 року Прямий телеканал отримав ухвалу Печерського районного суду м. Києва від 18 лютого, відповідно до якої канал зобов'язаний до 18 березня надати слідчим Державного бюро розслідувань тимчасовий доступ до речей та документів (з можливістю їхнього вилучення).

 

Liked the article?
Help us be even more cool!