ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Телефони, з якими британська делегація МЗС їздила до Китаю, знищать – Daily Mail

31.08.2023, 16:52
Фото – EPA
Фото – EPA

Представники делегації британського МЗС під час візиту до Китаю не брали із собою власних смартфонів і ноутбуків – їм видали "одноразові" телефони та спеціальні комп'ютери. Після повернення комп'ютери мають перевірити на наявність шкідливих чи шпигунських програм, а телефони – знищити.

Про це пише британське видання Daily Mail.

Міністр закордонних справ Джеймс Клеверлі і його підлеглі пройшли кількатижневе тренування перед поїздкою до Пекіна: їм пояснювали, як убезпечити себе від сумнівних зустрічей у барах, відстеження мобільних телефонів і "жучків" у готельних номерах.

За словами фахівців з безпеки, цей візит, імовірно, розглядатиметься як "золота нагода осоромити Британію чи здобути важливу інформацію".

Одне джерело відання з державного управління зазначає: "Держслужбовці мають бути готові, що в їхньому житлі будуть пристрої аудіо- та відеоспостереження. Готельний номер – не приватний простір".

Посадовців також застерегли від "солодких пасток" – класичного шпигунського прийому, коли з довірливою жертвою зближається приваблива жінка з метою пограбування чи шантажу.

Усім, хто супроводжує міністра, було наказано не брати із собою власних смартфонів і ноутбуків.

З усіх державних комп’ютерів після повернення до Британії буде вилучено жорсткі диски, а інформацію з них – видалено. Уряд закупив так звані одноразові телефони, які після використання будуть знищені з огляду на загрозу вірусів.

Минулого місяця депутати з парламентського Комітету розвідки й безпеки висловили думку, що Китай має "наймасштабніший апарат державної розвідки у світі". Вся делікатна інформація майже точно передається через захищену систему супутникового зв’язку, що належить британському посольству.

Такі практики були рекомендовані Національним центром кібербезпеки при Урядовому штабі комунікацій, щоб запобігти перехопленню будь-яких британських повідомлень.

Фахівець із кібербезпеки Джеймі Макколл з Королівського інституту об’єднаних служб зазначає: "Всі комп’ютери, взяті із собою під час візиту до Китаю, ймовірно, будуть перезібрані після повернення. Під час роботи треба спиратися на припущення, що вони зламають усе. Коли посадовці подорожують до Китаю, найбільшим ризиком є людський фактор. Можна отримати всі можливі вказівки й рекомендації, але якщо хтось припуститься помилки, виникне ризик вразливості".

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!