ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Свобода преси в Україні та в світі зазнала минулого року багатьох викликів - Рада Європи

29.04.2021, 11:33
Фото - Depositphotos
Фото - Depositphotos

Свобода преси в Україні та в світі загалом зазнала багатьох викликів у 2020 році. Про це йдеться у спеціальному звіті платформи Ради Європи щодо сприяння захисту журналістики і безпеки журналістів, повідомляє Радіо Свобода.

“Повідомлення щодо України (деякі з них – ред.) стосуються випадків, коли за журналістами або іншими представниками ЗМІ приховано стежили, прослуховували їхній телефон або допитували. В одному з випадків судді незаконно намагалися отримати доступ до телефона журналіста”, – йдеться у звіті платформи Ради Європи.

У виносці до цього фрагмента звіту є уточнення: Рада Європи має на увазі випадок журналіста програми “Схеми” Михайла Ткача, який виявив у своїй квартирі сліди від приладів для стеження.

Окрім того, українські журналісти стикалися з порушенням їхніх професійних прав через висвітлення дотичних до пандемії COVID-19 питань, зазначають у Раді Європи.

Платформи Ради Європи щодо сприяння захисту журналістики і безпеки журналістів також відзначила, що в Україні, Франції, Польщі та Туреччині зафіксовано більше випадків залякувань та харасменту журналістів. Натомість у Росії, Італії, Великій Британії частіше відзначалися випадки фізичних нападів на представників ЗМІ, йдеться в звіті.

Загалом на платформі Ради Європи було опубліковано 201 повідомлення про порушення в галузі свободи медіа. І це рекордна кількість, починаючи з 2015 року, йдеться в звіті. Із цієї кількості 52 випадки стосуються фізичних атак, а 70 – погроз за залякувань.

Як повідомляв ІМІ, 28 квітня Рада Європа закликала українську владу врахувати свідчення щодо можливої причетності КДБ Білорусі під час розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета.

У 2020 році ІМІ зафіксував в Україні 229 випадків порушень свободи слова, з них 171 випадок стосувався фізичної агресії проти журналістів. 

За перший квартал 2021 року експерти ІМІ зафіксували в Україні 50 випадків порушень свободи слова. З них 36 стосувалися фізичної агресії проти журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!