ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суспільне виходить з телемарафону "Єдині новини", але лишається в проєкті "Єдині новини #UAразом". УТОЧНЕНО

Фото – corp.suspilne.media
Фото – corp.suspilne.media

Суспільне мовлення з 21 травня виходить з телемарафону “Єдині новини”, проте лишається в проєкті "Єдині новини #UAразом”. У межах розширення цього проєкту Суспільне вироблятиме свій власний марафон, про що підписано відповідний меморандум між усіма учасниками проєкту, як ідеться в заяві мовника.

У коментарі ІМІ голова наглядової ради НСТУ Світлана Остапа зазначила: “Суспільне змогло домовитися з виробниками телемарафону про розширення інформаційного мовлення в контексті єдиного телемарафону. Перший матиме своє мовлення, можливо будемо обмінюватися контентом з іншими виробниками єдиного телемарафону. Ми просили голів парламентських комітетів, щоб забезпечили нам такі гарантії. Вони звернулися до РНБО й отримали відповіді”.

Згідно з повідомленням НСТУ, 21 травня, з 15:30, у межах марафону “Єдині новини #UАразом” Суспільне Мовлення як медіа з особливим юридичним статусом забезпечить виробництво власної частини інформаційного марафону, що транслюватиметься на загальнонаціональному телеканалі “Перший”. 

Інформаційний блок марафону на Першому посилиться додатковим контентом:

  • “Суспільне Новини”;
  • “Суспільне. Студія”;
  • документальними фільмами власного виробництва та розслідуваннями.

Водночас продовжиться обмін контентом з усіма учасниками марафону “Єдині новини #UАразом”. 

Учасники марафону уклали додаткову угоду до Меморандуму про взаємодію та співпрацю щодо впровадження нового підходу задля розширення можливостей реалізації єдиної інформаційної політики України в умовах воєнного стану та забезпечення цілодобового інформаційного марафону “Єдині новини #UАразом” від 30 травня 2022 року. 

Нагадаємо, на початку повномасштабного вторгнення найбільші комерційні мовники, телеканал “Рада” та Суспільне, об’єднались і створили цілодобовий інформаційний марафон “Єдині новини”, щоб інформувати суспільство про найважливіші події відповідно до стандартів журналістики. Ініціатива стала одним з найкращих та унікальних у світі прикладів саморегулювання у сфері медіа, а також ефективною практикою приватно-державного партнерства.

Що передувало

25 квітня голова наглядової ради Суспільного Світлана Остапа заявила, що Суспільне хочуть викинути з вечірніх слотів телемарафону. Натомість наглядова рада сформувала зустрічну пропозицію щодо перерозподілів слотів у марафоні – передати всі прайми Суспільному.

24 квітня народна депутатка Мар’яна Безугла опублікувала на своїй фейсбук-сторінці кілька постів, які присвятила темі доцільності фінансування шести державних каналів, зарахувавши до “державних” і Суспільне Мовлення.

Зокрема, вона зазначила, що “Суспільне, “Дом” і FreeДом мають мізерні охоплення і диверсифікують кошти”, і запропонувала залишити фінансування лише одного каналу, зокрема “Ради” або Суспільного.

29 квітня Суспільне Мовлення звернулося до голів чотирьох комітетів Верховної Ради з проханням дати оцінку висловлюванням народної депутатки Мар’яни Безуглої, розглянути спроби тиску на медіакомпанію та підривання реформи існування незалежного мовника, яка була однією з передумов вступу України до Європейського Союзу.

30 квітня Медіарух закликав припинити тиск на Суспільне Мовлення та зберегти за ним вечірні прайми телемарафону.

2 травня 2024 року голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин заявив, що наступ на Суспільне розглядатиметься всіма європейськими прореформаторськими силами як наступ на свободу слова і спроба дискредитації журналістської спільноти.

Раніше Державний департамент США вніс національний телемарафон “Єдині новини” до свого звіту щодо порушень прав людини в Україні за 2023 рік. У звіті зазначили, що телемарафон забезпечує “безпрецедентний рівень контролю влади над теленовинами”.

Liked the article?
Help us be even more cool!