ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд виправдав поліцейського, обвинуваченого в нападі на журналістку KyivPost

Таїсія Кутузова в Києво-Святошинському суді, 10 листопада 2023 року. Фото – Олексій Арунян, Ґрати
Таїсія Кутузова в Києво-Святошинському суді, 10 листопада 2023 року. Фото – Олексій Арунян, Ґрати

Києво-Святошинський районний суд визнав невинуватим та виправдав поліцейського, обвинуваченого в нападі на журналістку KyivPost і документалістку Таїсію Кутузову. 

Таке рішення суд ухвалив 4 березня, повідомила Інституту масової інформації Таїсія Кутузова.

Нагадаємо, 6 жовтня 2020 року група поліцейських застосувала силу до Таїсії Кутузової в селі Гатне Київської області. Вона висвітлювала засідання сільської територіальної виборчої комісії. Її члени планували зняти з виборів одного з кандидатів у голови громади. Троє поліцейських заламали їй руки, вирвали камеру та пошкодили мікрофон.

Хоча напад був груповим, вирок стосується лише одного поліцейського, зазначала журналістка. 

Поліцейського обвинувачували за частиною 3 статті 171 Кримінального кодексу України (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”). У судовому рішенні, яке журналістка надала ІМІ, йдеться, що його виправдано “у зв'язку з відсутністю в його діях складу даного кримінального правопорушення”.

Згідно з обвинувальним вироком, поліцейські прибули на виборчу дільницю, оскільки отримали повідомлення про появу там чоловіків міцної статури в спортивному одязі. Кутузова підійшла до поліцейських та запитала підстави, на яких затримували чоловіків. Не зрозумівши відповіді поліції, вона почала знімати затримання. Своєю чергою поліцейські почали вимагати залишити місце та припинити відеознімання. 

Водночас поліцейський, якого суд виправдав, не назвавшись і не показавши службового посвідчення, схопив Кутузову за руку, вирвав камеру та відштовхнув її. Усе це робив попри те, що Таїсія відрекомендувалася як журналістка. Після чого залишив місце події, йдеться в обвинувальному вироку. У конфлікті брали участь іще двоє його колег, але на суді вони фігурували як свідки.

Прокурор просив обвинуваченому поліцейському чотири роки обмеження волі з позбавленням права обіймати посади чи вести певну діяльність строком на три роки.

Захисник обвинуваченого вважав, що Кутузова підробила посвідчення KyivPost, вказавши на помилку, та зазначив, що це є неприпустимим доказом. Водночас представник Кутузової зауважив, що її посвідчення KyivPost містить технічну помилку, де неправильно вказано видавця – ТОВ “Бізнесгруп”: з однією літерою “п” замість правильної назви з двома “п”. На думку захисту, це жодним чином не впливає на правовий статус його підзахисної як журналістки.

Суд встановив, що обвинувачений поліцейський не вчиняв умисного перешкоджання законній професійній діяльності Кутузової, оскільки сторона обвинувачення не надала “переконливих та беззаперечних доказів, що обвинувачений мав на меті перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, та такого не було встановлено в суді”. Також суд не встановив, що обвинувачений поліцейський вчиняв активні дії, спрямовані на перешкоджання.

Крім того, суд зауважив: прокурор під час судового засідання не довів належним чином, що Кутузова вела професійну діяльність та є професійною журналісткою. Вказаний факт, додав суд, лише встановлюється копіями посвідчення Таїсії, згідно з якими вона співпрацювала з “Київ Пост” як фрилансерка. Також суд зазначив, що технічна помилка в посвідченні журналістки є неприпустимою.

Таїсія Кутузова в коментарі ІМІ сказала, що вважає рішення несправедливим та подаватиме апеляцію.

“Дуже прикро і сумно, що суд узяв до уваги слова адвоката обвинуваченого про одрук на посвідченні, який нібито доводить, що я не належна до фаху журналіста, але проігнорував докази редакції щодо дійсності цього посвідчення і 10 років моєї журналістської роботи, яку видно через публікації в багатьох ЗМІ, банально вбивши моє імʼя в гугл”, – прокоментувала вона.

Вона також додала, що разом зі своїм представником просила суд дивитися відео інциденту паралельно з допитом свідків, “бо їхні слова суперечили тому, що сталося насправді, але суд не дозволив цього зробити”.

Вирок може бути оскаржений до Київського апеляційного суду протягом 30 днів.

Що відомо про напад на Таїсію Кутузову

У 2020 році журналістка-фрилансерка KyivPost, документалістка Таїсія Кутузова під час знімання документального фільму “Закрий рота!” про місцевого активіста Сергія Чагарова тричі зазнавала перешкоджання своїй роботі.

Усі три випадки сталися в селі Гатне (Київська область). 1 червня охоронці сільської ради фізично обмежували їй доступ до приміщення сільради, аргументувавши недопуск “карантином”. А 14 серпня охоронці сільської ради не пустили Кутузову до сільради.

6 жовтня поліцейські застосували силу до Таїсії Кутузової. Вони заламували їй руки, вирвали камеру та пошкодили мікрофон.

Тоді поліція Київської області розпочала кримінальне провадження за фактом застосування сили групою поліцейських до журналістки за статтею 171 Кримінального кодексу України (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”). Поліцейських, які напали, відсторонили від їхніх професійних обов'язків. 

15 жовтня Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за заявою Таїсії Кутузової про перешкоджання з боку працівників поліції.

Liked the article?
Help us be even more cool!