ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Київщині журналістку не пустили до сільради

03.06.2020, 14:00
Фото – greelane.com
Фото – greelane.com

У селі Гатне (Київська область) 1 червня охоронці сільської ради фізично обмежували журналістці-фрилансерці Таїсії Кутузовій доступ до приміщення сільради. Про це журналістка повідомила ІМІ.

За словами Таїсії Кутузової, вона знімала репортаж про місцевого активіста Сергія Чагарова і хотіла потрапити разом з ним на одну зустріч у сільраді.

Як розповіла Кутузова, двоє охоронців, які стояли біля входу до сільради, не пустили її в приміщення. На запитання про підстави обмеження доступу та рішення сільради щодо таких обмежень охоронці мотивували недопуск “карантином”.

“Я представилася, показала журналістське посвідчення охоронцям і попросила пропустити мене всередину будівлі. Охоронці відмовилися це зробити й фізично обмежували доступ до приміщення сільської ради. Я наголосила, що таким чином вони перешкоджають моїй професійній журналістській діяльності”, – розповіла Таїсія Кутузова.

Пізніше із сільради вийшов в.о. сільського голови Петро Дроща і дозволив зайти до приміщення виключно на сесію сільради. Водночас він наполіг, щоб журналістка записалася на сесію.

“Можновладець був переконаний, що він визначає, як має діяти або не діяти закон: кому і коли можна заходити. Ні він, ні охоронець не показали мені жодного документа, яким вони мотивують свої рішення. Ані охоронці, ані працівники сільської ради не повідомили, на яких підставах вони обмежують мені доступ до приміщення”, – розповіла журналістка.

Коли охоронці дозволили журналістці зайти до сільради, вона відмовилася це робити, “оскільки я продовжувала виконувати свої журналістські обов’язки та знімала репортаж про Сергія Чагарова”. 

Поліція, яка прибула на місце події, просила пояснити недопуск – працівниця сільради винесла рішення Гатненської сільської ради від 20 березня. У рішенні, розповіла журналістка, йдеться виключно про обмеження перебування під час проведення пленарних засідань сесії VІІ скликання Гатненської сільської ради, зокрема 49-ї, та засідань виконавчого комітету (не більш ніж троє громадян). Крім того, його положення не поширюються на журналістів і їхнє перебування в приміщенні сільської ради поза межами проведення сесій.

Надалі, після отримання рішення сесії, Таїсія Кутузова та активіст Сергій Чагаров надавали пояснення поліції.

Таїсія Кутузова – документалістка, журналістка, яка співпрацювала, зокрема, з такими виданнями як "КиївПост", "Радіо Свобода" та іншими.

Liked the article?
Help us be even more cool!