ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд в Іспанії постановив, що модератор Facebook був психічно травмований своєю роботою

19.01.2024, 12:21

Суд в Іспанії постановив, що психічне здоров’я ексмодератора Facebook погіршилося внаслідок його роботи, яка передбачає перегляд бентежного контенту на кшталт обезголовлень. Ця справа може вплинути на те, як компанії-соцмережі співпрацюють з модераторами. 

Про це пише Reuters.

Барселонський суд підтримав рішення іспанського органу із соціальної безпеки, заявивши, що модератор-підрядник потребує психіатричного лікування у зв’язку з роботою, а отже претендує на додаткову компенсацію на період лікарняної відпустки.

Модератор із 2018 до 2020 року працював на компанію ССС Barcelona Digital Services, яка є частиною Telus International – одного з підрядників Meta.

У Telus заявили, що розчаровані рішенням суду й подаватимуть апеляцію.

Речник Meta відмовився давати коментар агенції, оскільки компанія "не є стороною цього судового процесу".

Це перший в Іспанії випадок, коли суд визнав, що потреба модератора контенту в лікарняній відпустці була спричинена роботою, стверджує Франческ Феліу, адвокат працівника, який також представляє близько 20 колишніх і чинних модераторів контенту ССС у схожих позовах.

Колишньому працівнику також доводилося переглядати контент, що містив "самокаліцтво, обезголовлення цивільних, убитих терористичними групами, катування людей і самогубства", йдеться в заяві суду.

У 2022 році ССС подала клопотання до суду, прагнучи скасувати рішення органу соціальної безпеки, яке постановило, що стан психічного здоров’я модератора був спричинений його роботою.

У вироку від 12 січня, переглянутому Reuters, суддя Хесус Фуертес відхилив заяву ССС.

"Співпрацівник у зв’язку з роботою отримав досвід, який мав на нього серйозний емоційний і психічний вплив", – написав він, додавши, що лікарняна відпустка, яку чоловік отримав 2019-го, була "безсумнівно й винятково" спричинена його роботою.

Працівник утратив роботоздатність унаслідок сильної тривожності, яка виявлялася, зокрема, у формі панічних атак, ізоляції, дисфагії й танатофобії, йдеться в рішенні суду.

Марта Дарк, директорка лондонської правозахисної групи Foxglove, яка працює над юридичними питаннями у галузі технологій, зазначила, що суд "на 100% правильно визнав, що підтримання безпечності Facebook для користувачів спричинює серйозні психічні проблеми".

"Meta має сплатити своєму сміливому колишньому модератору компенсацію за завдану шкоду, але це лише половина шляху. Компанію також треба зобов’язати надавати десяткам тисяч своїх працівників, які виконують цю роботу в усьому світі, справжню психологічну допомогу й безпечне робоче середовище", – сказала вона.

Дарк, чия група не брала участі в провадженні, допомогла модераторам контенту організувати акцію, де ті заявили про умови, в яких працюють, і закликала уряди держав запровадити правила безпечності соцмереж як для користувачів, так і для співробітників.

У 2020 році Facebook уклав домовленість із модераторами контенту в США, які потерпали від психічних проблем. Торік модератор у Німеччині пішов в оплачувану лікарняну відпустку на тлі внутрішнього розслідування після того, як закликав до покращення умов праці.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!