ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд призначив умовний строк нападнику на кореспондента "Букв"

21.09.2021, 11:37
Олександр Кужельний. Фото з Facebook
Олександр Кужельний. Фото з Facebook

Печерський районний суд міста Києва призначив покарання у вигляді одного року обмеження волі та звільнив від відбування покарання з випробувальним строком на один рік обвинуваченого в нападі на кореспондента інтернет-видання “Букви” Олександра Кужельного під Шостим апеляційним адміністративним судом у липні цього року.

Таке рішення Печерський районний суд міста Києва ухвалив 13 вересня, повідомляють Букви.

Суд визнав обвинуваченого, громадянина Російської Федерації Михайла Шаланкевича, винним у скоєнні злочину, передбаченого нормами частини 1 статті 296 Кримінального кодексу України (“Хуліганство”).

Як пише видання, Михайло Шаланкевич (відомий під прізвиськом Ганс) у 2018 році був засуджений у Російській Федерації до шести років позбавлення волі за розбій і хуліганство в складі угруповання покійного російського неонациста Максима Марцинкевича (Тесак), але відпущений із зали суду. Останніх два роки перебуває в Києві, де навесні 2021 року разом з іще одним громадянином РФ Денисом Дживовським вчинив напад на хлопця та дівчину. Справа щодо цього нападу наразі розглядається Подільським районним судом міста Києва.

“Зазначаємо, що позиція обвинувачення обмежилася лише нормами частини 1 статті 296 КК України та не враховувала ймовірну співучасть у нападі на Олександра Кужельного з боку інших учасників акції. Крім того, обвинуваченням не охоплювалися норми статей 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”), 345-1 (“Погроза або насильство щодо журналіста”), попри те що слідству були надані докази перебування Олександра Кужельного на місці подій з метою виконання редакційного завдання”, – зазначила редакція.

Як повідомляв ІМІ, 21 липня представники праворадикальних організацій напали на журналіста Олександра Кужельного під Шостим апеляційним адміністративним судом міста Києва, де відбувалося засідання щодо депортації білоруського активіста Олексія Боленкова. Представники праворадикальних груп почали вимагати, щоб кореспондент “Букв” пішов з-під суду. Вони вигукували лайливі вигуки й напали на нього. “Букви” повідомляли, що нападники – керівник праворадикальної організації “Національний спротив” Олексій Свинаренко (в мережі відомий під псевдонімом Сталкер) та Михайло Шаланкевич.

14 серпня під час протестів під Офісом Президента у Києві невідомі побили фотокореспондента видання “Букви” Олександра Кужельного, який висвітлював акцію  протесту.

15 серпня слідчі поліції Києва повідомили про підозру двом особам, які побили фотокореспондента видання “Букви” Олександра Кужельного після акції в центрі Києва 14 серпня. Провадження відкрили за ч. 2 ст. 345-1 (“Погроза або насильство щодо журналіста”) Кримінального кодексу України, процесуальне керівництво веде прокуратура Печерського району Києва.

17 серпня в Києві біля Міністерства внутрішніх справ відбулась акція протесту фоторепортерів, які вимагали розслідувати злочини проти журналістів. Приводом для акції став напад на фотокореспондента “Букв” Олександра Кужельного 14 серпня.

Liked the article?
Help us be even more cool!