ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Двом нападникам на фотокореспондента “Букв” повідомили про підозру, решту шукатимуть

16.08.2021, 10:31
Олександра Кужельного б'ють по голові ногами. Фото: "Букви"
Олександра Кужельного б'ють по голові ногами. Фото: "Букви"

Слідчі поліції Києва повідомили про підозру двом особам, які побили фотокореспондента видання “Букви” Олександра Кужельного після акції в центрі Києва 14 серпня. Про це повідомила пресслужба поліції.

Провадження відкрили за ч. 2 ст. 345-1 (Погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального кодексу України, процесуальне керівництво веде прокуратура Печерського району Києва.

Нападниками виявилися львів’яни, 2001 та 2004 років народження, які були учасниками акції.  

“Поліцейські звернулися до суду з клопотаннями про обрання їм запобіжних заходів. За скоєне фігурантам загрожує до п’яти років позбавлення волі. Також співробітники поліції встановлюють роль інших учасників у скоєному правопорушенні”, – ідеться в повідомленні.

Як повідомили “Букви”, напередодні нападники вибачилися перед Кужельним. Вони сказали, що напали на нього через “неправдиву інформацію”.

За  словами нападників, до них підійшли двоє невідомих молодиків, які сказали, що кореспондент #Букв нібито фотографує учасників акції “Зупинимо капітуляцію”, а потім “зливає інформацію” людям, які погрожують націоналістам.

“Просто нам так донесли інформацію Це були не наші. А я просто повівся на цю інформацію… Була інформація, що він зливає активістів-націоналістів. Робить фото і потім зливає інформацію… До мене підійшли хлопці вже під кінець акції й сказали, що конкретно ти робиш фотографії й зливаєш їх. (Фото) Саме активістів, які були на акції”, – пояснив нападник.

Кужельний нагадав, що спершу показав журналістське посвідчення, а вже після цього його почали бити.

“Після того, як я показав посвідчення, мене почали бити. Ви розумієте, що це був напад?”, – запитав він.

Нападники, яким 18 та 19 років відповідно, перепросили.

“Хочу вибачитися за дану ситуацію і свої дії… Нам просто сказали неправдиву інформацію щодо того, що ти робив погані справи по відношенню до наших людей… Тому я щиро вибачаюсь за це. Якщо зможеш вибачити, то вибачиш. Якщо не зможеш вибачити – то є твоє право”, – пояснив один з нападників.

Їх розшукали представники “Нацкорпусу”. Хлопці їхали у потягу з Києва. За інформацією “Букв”, прийти до поліції нападників переконав лідер “Нацкорпусу” Андрій Білецький. 

Зі слів нападників, вони не є членами “Нацкорпусу” та “Азову”.

Поліція нагадує, що вибачення за скоєння злочину не звільняє правопорушників від відповідальності.

“Розкаяння, матеріальна компенсація витрат на лікування журналіста може бути врахована судом під час винесення вироку. Також нагадуємо, що членство в будь-яких громадських формуваннях чи політичних організаціях не звільняє від відповідальності за скоєння правопорушення”, – ідеться в повідомленні поліції.

Як повідомила речниця Київської міської прокуратури Надія Максимець, у понеділок, 16 серпня, клопотання про обрання запобіжних заходів підозрюваним будуть скеровані до Печерського райсуду.

“За даними слідства, двоє молодиків, яким повідомлено про підозру, сумісно нанесли потерпілому близько 20 ударів руками та ногами. Але били не тільки вони. Тож поки суд обиратиме підозрюваним запобіжні заходи, слідство встановлюватиме інших учасників побиття”, – написала Максимець.

Як повідомляв ІМІ, у суботу, 14 серпня, у центрі Києва невідомі побили фотокореспондента видання “Букви” Олександра Кужельного. Це трапилося після акції протесту під Офісом президента, яку висвітлював Олександр. 

Під час акції, за словами Олександра Кужельного, невідомий у балаклаві підійшов до нього, спитав, що він тут робить, та в імперативній формі переконував піти. Після цього інциденту кореспондент вирішив поводитися обережніше і швидко залишити місце після того, як акція завершиться. Однак після завершення акції його наздогнала група людей, вони почали агресивно вимагати видалити фото і напали на кореспондента.

Раніше, 21 липня, представники праворадикальних організацій напали на журналіста Олександра Кужельного під судом, де відбувалося засідання щодо депортації білоруського активіста Олексія Боленкова. Представники праворадикальних груп почали вимагати, щоб кореспондент “Букв” пішов з-під суду. Вони вигукували лайливі вигуки й напали на нього. “Букви” повідомляли, що нападники – керівник праворадикальної організації “Національний спротив” Олексій Свинаренко (в мережі відомий під псевдонімом Сталкер) та Михайло Шаланкевич.

Liked the article?
Help us be even more cool!