ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Фоторепортери прийшли під МВС вимагати розслідування злочинів проти журналістів

17.08.2021, 13:23
Фото: Інститут масової інформації
Фото: Інститут масової інформації

У вівторок, 17 серпня, у Києві біля Міністерства внутрішніх справ пройшла акція протесту фоторепортерів, які вимагали розслідувати злочини проти журналістів. Приводом для акції став напад на фотокореспондента “Букв” Олександра Кужельного, який трапився 14 серпня в центрі Києва одразу після акції біля Офісу президента.

Кілька десятків фоторепортерів, операторів, кореспондентів принесли під МВС плакати з написами “Безпеку – журналістам, покарання – нападникам”, “Вироки де?”, “Безпека де?”, “Журналіст не мішень”. Вони символічно склали свої камери на асфальт перед входом у будівлю.

За підрахунками ІМІ, впродовж перших семи місяців 2021 року в Україні було 11 випадків порушень свободи слова, з них 80% – фізичка агресія проти журналістів. У 2020 року до судів дійшло 14 справ за “журналістськими” статтями (171 та 345-1 Кримінального кодексу), у 2021 році було п’ять судових вироків, з них чотири обвинувальних і один виправдувальний. Переважно це були випробувальні терміни на 1-2 роки, та штрафи від 850 до 5100 грн. 

“Засудження нападників до реальних покарань – це радше виключення з правил. Історії наших колег Сергія Нужненка, Владислава Красінського, Дмитра Реплянчука, журналістів Bihus.Info, колег з проєкту “Схеми” й десятків інших по всій країні лише доводять це: за погрози, знищення майна, побиття  журналістів майже ніколи не настає кримінальна відповідальність”, – зазначили учасники акції.

Кореспондент "Радіо Свобода" Сергій Нужненко приніс фото, на якому поліцейський заливає його сльозогінним газом – це сталося у березні 2018 року під час розгону наметового містечка під Верховною Радою. За цей інцидент досі ніхто не був притягнутий до відповідальності. Під час акції Нужненко запитав у речника МВС Артема Шевченка, чи встановили особу цього працівника поліції. Шевченко відповів, що не встановили.

 

За словами Артема Шевченка, у середу, 18 серпня, у Печерському суді Києва о 12:00 буде обиратися запобіжний захід двом нападникам на Олександра Кужельного, яким оголосили підозру за ст 345-1 ККУ (погроза або насильство щодо журналіста), решту учасників групи шукають.

Liked the article?
Help us be even more cool!