ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд почав розглядати справу Коцаби по суті

17.04.2015, 10:14

16 квітня в Івано-Франківському міському суді відбулося перше судове засідання з розгляду кримінальної справи блогера Руслана Коцаби, якого звинувачують у державній зраді і перешкоджанні діяльності Збройним Силам України, повідомляє Радіо Свобода.

Згідно з обвинувальним актом, який оголосив прокурор, Коцабі інкримінують державну зраду, підривну діяльність на користь іноземної держави, умисні дії, спрямовані на перешкоджання законній діяльності Збройних сил України.

Так сторона обвинувачення розцінює відеозвернення Коцаби «Я відмовляюся від мобілізації», яке було поширене в мережі інтернету, інтерв’ю для російських ЗМІ, в тому числі участь у російських програмах, поїздки на території, захоплені угрупованнями «ДНР» та «ЛНР», і репортажі звідти тощо.

Коцаба своєї вини не визнав. Під час судового засідання Коцаба заявив, що «владі вигідно зробити з мене страшилку, щоб прикриту свою нікчемність і прикрити те, що вони не зробили те, що обіцяли на Майдані».

Одним із адвокатів Руслана Коцаби є правозахисниця Тетяна Монтян. За її словами, «всі спроби підтягнути саме Коцабу до того, що в країні зірвана мобілізаційна кампанія, є безглузді, це очевидно».

Звертаючись до журналістів, підсудний заявив: «...владі вигідно зробити з мене страшилку, що Коцаба відмовив всіх від армії і війну програєм через Коцабу, щоб прикрити свою нікчемність і прикрити те, що вони не зробили те, що обіцяли на Майдані».

Суд оголосив перерву, 29 квітня розпочнуть заслуховувати свідків.

Суд також задовольнив клопотання Коцаби про дозвіл на побачення з дружиною і матір’ю.

Як повідомляв ІМІ, 17 січня Руслан Коцаба записав відеозвернення до Президента України, де він закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи таку відмову тим, що в Україні не оголошений військовий стан. Так, Коцаба на відео заявив, що він краще відсидить у в'язниці, ніж буде мобілізований на схід країни.

Громадський активіст Івано-Франківська Тарас Дем'янів звернувся до СБУ із заявою про скоєння кримінального злочину згідно ст. 111 та 336 ККУ, звинувативши Руслана Коцабу в державній зраді та ухиленні від мобілізації.

7 лютого Служба безпеки України затримала Руслана Коцабу у його квартирі після майже шестигодинного обшуку. Йому інкримінують ч.1 статті 111 (державна зрада) та ч.1 статті 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань) КК України.

8 лютого Івано-Франківський міський суд на 60 днів залишив під вартою блогера Руслана Коцабу, якого СБУ звинувачує у державній зраді та перешкоджанні Збройним Силам України.

В ухвалі суду зазначено, що Коцаба за винагороду працював на замовлення російського телеканалу НТВ і організовував підготовку провокативних матеріалів про мобілізацію в Україні для російського ТБ. Відеозвернення Руслана Коцаби до Президента України “Я проти мобілізації” використовували в інформаційних програмах “Время покажет” російського “Первого канала” і російського телеканалу “Россия 1”. У документі також наголошується, що Коцаба мав намір найближчим часом виїхати на невизначений термін на територію так званих “ЛНР” та “ДНР”, аби продовжити свою діяльність.

14 лютого Апеляційний суд Івано-Франківської області залишив блогера Руслана Коцабу під вартою.

Юристи не мають одностайної позиції щодо дій правоохоронних органів стосовно Руслана Коцаби.

Незалежна медіа-профспілка України висловила думку, що заклики блогера бойкотувати мобілізацію в умовах війни вписується в антиукраїнську інформаційну кампанію. Разом з тим, наголосили в НМПУ, попри всю неоднозначність діяльності Руслана Коцаби притягнення його до кримінальної відповідальності створює прецедент, коли кожного журналіста або громадського діяча за висловлювання, які суперечать офіційній позиції органів державної влади, буде звинувачено у державній зраді.

Львівський осередок НМПУ заявив про незгоду із заявою центрального комітету НМПУ - на його думку, підстави для арешту Руслана Коцаби існували.

Тим часом представництво міжнародної організації Amnesty International в Україні розповсюдило заяву, в якій назвало Руслана Коцабу «в'язнем сумління» і закликало українську владу негайно його звільнити.

Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська вважає недопустимим у демократичному суспільстві таке обмеження свободи, як у справі Руслана Коцаби, та вбачає в його арешті ознаки порушення статті 10 Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод.

Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) назвала «переслідуванням за політичними мотивами» арешт «українського журналіста» Руслана Коцаби за підозрою у державній зраді та перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань.

6 квітня Івано-Франківський міський суд залишив блогера Руслана Коцабу, якого звинувачують у держзраді та перешкоджанні діяльності Збройним Силам України, під вартою до 6 червня включно.

Liked the article?
Help us be even more cool!