ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мін’юст Молдови хоче обмежити діяльність партії "Шанс", зокрема заборонити їй створювати медіа

16.05.2024, 18:00

Міністерство юстиції Молдови звернулося до суду Кишинева з проханням накласти обмеження на політичну діяльність проросійської партії “Шанс”. Вона виступає проти взятого урядом курсу на здобуття членства в Європейському Союзі до 2030 року.

Про це повідомляє Reuters.

У міністерстві повідомили, що ухвалили таке рішення, коли аудит партії виявив, що керівництво “Шансу” не виконало вимог Центральної виборчої комісії і не надало повних даних про свою діяльність.

Партія пов’язана з бізнесменом-утікачем Іланом Шором. Тогоріч його заочно засудили до 15 років ув’язнення за звинуваченнями в зникненні 1 мільярда доларів з банківської системи Молдови у 2014 році.

Шор живе в Ізраїлі. Молдова неодноразово домагалася його екстрадиції.

Партія “Шанс” прагне, щоб Молдова натомість приєдналася до Євразійського економічного союзу – регіонального блоку, очоленого Росією, – і була стратегічним партнером Росії.

Суд може призупинити більшість видів політичної діяльності партії й заборонити їй займатись агітуванням під час президентських виборів і референдуму про членство в ЄС, які, як очікується, відбудуться одночасно в жовтні.

Голова “Шансу” Олексій Лунгу вважає, що судовий позов указує на намір влади завадити участі його партії у виборах.

“Напередодні виборів усі скинули маски: вони хочуть за будь-яку ціну вибити “Шанс” із передвиборчої кампанії”, сказав він у заяві.

Пізніше в коментарі Reuters Лунгу додав: “Хай вони не очікують, що ми приймемо поразку. Ми не здамося. Ми продовжуємо боротьбу з цим режимом”.

Поки діють обмеження, партія може бути позбавлена ​​права створювати медіагрупи, організовувати збори, мітинги чи пікетування й користуватися своїми банківськими рахунками (за деякими винятками).

Минулого року влада Молдови заборонила партії “Шанс” брати участь у місцевих виборах, мотивуючи це міркуваннями національної безпеки.

У Reuters зазначають, що “Шанс” і його покровитель Шор є головною рушійною силою проросійського виборчого блоку “Победа”, про створення якого було оголошено минулого місяця в Москві.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!