ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд Австралії визнав дискримінацією видалення акаунту трансгендерної жінки з платформи соцмережі

Австралійський суд постановив, що видалення акаунту трансгендерної жінки з платформи соціальних мереж для жінок Giggle for Girls є дискримінацією, що стало знаковим рішенням щодо гендерної ідентичності в країні, повідомляє Reuters.

У 2022 році Роксанна Тікл подала позов проти австралійського застосунку та його засновниці Саллі Гроувер через незаконну дискримінацію за ознакою гендерної ідентичності в його послугах, стверджуючи, що Гроувер скасувала обліковий запис Тікл після того, як побачила її фото, і "вважала її чоловіком". Федеральний суд, другий за рівнем в Австралії, зобов'язав Giggle for Girls виплатити Тікл 10 тисяч австралійських доларів (6700 доларів США) плюс судові витрати, але відмовився зобов’язати компанію видати письмове вибачення, якого вимагала Тікл.

"Позов Тікл про пряму дискримінацію за гендерною ідентичністю не був визнаний, але її позов про непряму дискримінацію за гендерною ідентичністю задовольняється", – сказав суддя Роберт Бромвіч.

Ця справа стала першою, коли Федеральний суд ухвалив рішення щодо дискримінації за гендерною ідентичністю після змін, внесених до закону про дискримінацію за ознакою статі у 2013 році.

"Це рішення є великою перемогою для трансгендерних жінок в Австралії", – зазначила професорка Пола Гербер з факультету права Університету Монаша.

"Ця справа надсилає чіткий сигнал усім австралійцям, що незаконно ставитися до трансгендерних жінок інакше, ніж до цисгендерних жінок. Неприпустимо ухвалювати рішення про те, чи є людина жінкою, на основі того, наскільки вона жіночна", – додала Гербер.

Giggle for Girls була позиціонована як "безпечний простір" для жінок для обговорення та обміну досвідом і мала близько 20 тисяч користувачів у 2021 році, згідно із судовими матеріалами. Платформа припинила роботу 2022 року, але, за словами Гроувер, незабаром планує відновити свою діяльність. Бромвіч зазначив, що Giggle for Girls розглядала лише стать при народженні як дійсну підставу для визначення того, чи може людина вважатися чоловіком чи жінкою. Тікл була чоловіком за статтю на момент народження, але пройшла операцію для підтвердження гендеру, і її свідоцтво про народження було оновлено.

"На жаль, ми отримали рішення, якого очікували. Боротьба за права жінок триває", – зазначила Гроувер у публікації на X.

Тікл назвала вирок "зцілювальним" і зазначила, що вона отримувала образливі коментарі в інтернеті й що були створені товари спеціально для того, щоб з неї насміхалися. "Існує стільки ненависті та злості щодо транс- та гендерно різноманітних людей лише через те, хто ми є", – цитують її австралійські медіа після засідання суду.

Liked the article?
Help us be even more cool!