ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Страна.ua" не отримувала акредитації для роботи в Херсоні – речник ЗСУ

17.11.2022, 11:03
Фото – Страна.юа
Фото – Страна.юа

Підсанкційне онлайн-видання "Страна.ua" не отримувало акредитації Управління зв’язків з громадськістю Збройних сил України, необхідну для роботи журналістів під час воєнного стану в зоні бойових дій. Про це "Детектору медіа" повідомив начальник Управління зв'язків з громадськістю ЗСУ полковник Богдан Сеник.

"Із лютого це видання не отримувало жодної акредитації від ЗСУ. Як представники цього видання дісталися в Херсон, якщо цей факт мав місце, про що мені невідомо, – повинні встановити спеціальні служби", – сказав він.

Водночас джерела видання в Національній поліції припускають, що працівники  "Страни", яка перебуває під санкціями Ради національної безпеки та оборони на підставі даних СБУ 20 вересня 2020 року, могли в’їхати до Херсона як пересічні громадяни, а не як журналісти.

"Детектор медіа" звернувся із запитом до Національної поліції з проханням прокоментувати ситуацію та чекає на відповідь. 

Заступниця головного редактора видання Світлана Крюкова на момент публікації новини не відповіла на запитання "Детектора медіа".  

Як зазначає видання, 14 листопада провели перший престур для журналістів до звільненого Херсона. Того ж дня до Херсона прибув Президент України Володимир Зеленський. На наступний день, 15 листопада, "Страна.ua" оприлюднила анонімний фоторепортаж зі звільненого міста. На фото стоїть водяний знак "Страна.ua". На тлі скандалу з акредитацією в соцмережах пролунали обвинувачення на адресу Міністерства оборони та Міністерства внутрішніх справ через те, що видання отримало офіційну акредитацію. 

Сьогодні ж стала відома відповідь на петицію до президента з вимогою забезпечити повне блокування цього видання та припинити з ним співпрацю державних органів. Президент доручив секретарю Ради національної безпеки і оборони Олександру Данілову вжити необхідних для цього заходів. 

Як повідомляв ІМІ, 16 листопада Президент Володимир Зеленський попросив секретаря РНБО Олексія Данілова розглянути петицію щодо забезпечення належного блокування і повного припинення співпраці держорганів із проросійським виданням "Страна.ua".

Видання "Страна.ua" відоме антиукраїнською пропагандою та перебуває під санкціями Ради національної безпеки та оборони з 2021 року. У 2022 році санкції були розширені: їх застосували до домену strana.ua та кількох дзеркал (strana.news, strana.one, strana.digital, strana.today), а також до сторінок видання у фейсбуці, вконтакті, однокласниках.

11 листопада, у день визволення Херсона, ОК "Південь" повідомило, що доступ представників медіа до населених пунктів, які були деокуповані в листопаді 2022 року, тимчасово обмежено.

Низці представників ЗМІ після їхньої роботи у звільненому Херсоні в Міноборони скасували дозвіл на роботу, а їхні прескарти визнали нечинними. Зокрема, позбавили акредитації журналістів hromadske Анастасію Станко та Миколу Пастико, CNN та SkyNews. Окрім них, у Херсоні після звільнення також працювали знімальні групи Суспільного, і в ефірі каналу "Рада" було ввімкнення з Херсона. Про позбавлення акредитації повідомили й фотокореспондент "Української правди" Дмитро Ларін та фотограф Telegraf UA Євгеній Завгородній.

У Генштабі зауважили, що наказ Головнокомандувача Збройних сил України №73 від 03.03.2022 доводиться всім представникам ЗМІ разом з видаванням прескарт.

Liked the article?
Help us be even more cool!