ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Зеленський доручив Данілову розглянути петицію про повне блокування "Страни"

17.11.2022, 10:04

Президент Володимир Зеленський просить секретаря РНБО Олексія Данілова розглянути петицію щодо забезпечення належного блокування і повного припинення співпраці держорганів із проросійським виданням “Страна.ua”.

Про це йдеться в його відповіді на відповідну петицію, яка в жовтні набрала необхідні 25 тисяч голосів.

Нагадаємо, петицію про забезпечення належного блокування і повного припинення співпраці держорганів із проросійським виданням “Страна.ua” на сайті Президента України оприлюднено 28 вересня. Її автор Роман Балан нагадав, що 16 лютого 2022 року президент своїм указом увів у дію рішення РНБО про санкції та повне блокування “Страни.ua”, всіх його клонів і сторінок у соцмережах. Однак цей указ виконується не всіма інтернет-провайдерами, і українці все ще мають до нього доступ, зокрема через дзеркала в доменних зонах best, today, media тощо.

Окремо автор петиції наголосив, що попри накладені санкції так званих “журналістів” проросійської “Страни” було акредитовано на державний престур до щойно деокупованої Балаклії. “Співпраця державної влади з пропагандистами, особливо в розпал російсько-українською війни, є неприпустимою”, – вважає автор.

У своїй відповіді президент послався на Закон “Про Раду національної безпеки і оборони України”, відповідно до якого секретар РНБО забезпечує організацію роботи й виконання рішень Ради нацбезпеки. 

“З урахуванням викладеного електронну петицію надіслано Секретарю Ради національної безпеки і оборони України О. Данілову з проханням розглянути відповідно до вимог чинного законодавства України порушені питання, вжити необхідних заходів реагування та поінформувати Р. О. Балана про результати”,- йдеться у відповіді президента.

Водночас Зеленський нагадав, що проти згаданих у петиції інтернет-ресурсів Strana.ua, всіх його клонів і сторінок у соцмережах уже двічі застосовувалися санкції – як щодо фізичних, так і щодо юридичних осіб. 

Так, глава держави двічі своїми указами вводив у дію рішення РНБО щодо запровадження санкцій. Зокрема, 20 серпня 2021 року на три роки запроваджено санкції проти Ігоря Гужви, Ганни Солнцевої, Любові Лукашиної, а також ТОВ “Ласмак”, “Маджері” та “Смарт медіамережа”. Вдруге санкції були розширені до згаданих фізичних і юридичних осіб та введені в дію 16 лютого 2022 року. Тоді, зокрема, інтернет-провайдери мали заблокувати доступ до інтернет-ресурсів Strana.ua, всіх його клонів (strana.news, strana.one, strana.digital, strana.today) і сторінок у соцмережах.

Реалізувати та моніторити ефективність санкцій доручено Кабінету Міністрів України разом зі Службою безпеки України, Адміністрацією Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, Національним банком України, за участю Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації.

Як повідомляв ІМІ, наприкінці жовтня ця петиція набрала необхідні для розгляду главою держави 25 тисяч голосів.

У березні Верховна Рада звинуватила видання “Страна.ua” в коригуванні вогню росіян, оскільки у своєму телеграмі воно публікує точні адреси влучання російських снарядів.

28 вересня стало відомо, що співробітниця “Страна.ua” Анастасія Товт потрапила до шортлисту Премії для молодих журналістів від Thomson Foundation. Щорічна премія відзначає роботи журналістів із країн, що мають рівень ВВП на душу населення менш ніж 20 тисяч доларів.

28 вересня медіаорганізація Thomson Foundation повідомила, що знімає кандидатуру співробітниці “Страна.ua” Анастасії Товт із Премії для молодих журналістів після того, як дізналася, що видання заборонене в Україні та звинувачується в поширенні російської дезінформації.

Видання “Страна.ua” відоме антиукраїнською пропагандою та перебуває під санкціями Ради національної безпеки та оборони.

Liked the article?
Help us be even more cool!