ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Справу щодо викрадення журналіста Дмитра Хилюка передано до СБУ

30.05.2023, 10:00
Фото - фейсбук Дмитра Хилюка
Фото - фейсбук Дмитра Хилюка

Справу щодо викрадення журналіста УНІАН Дмитра Хилюка передано до Служби безпеки України. Про це УНІАН повідомила прессекретарка поліції Київської області Ірина Прянішнікова. 

Вона зазначила, що одразу після деокупації Київщини поліція, колеги шукали журналіста УНІАН Дмитра Хилюка, бо багато хто знав його особисто. 

За її словами, після того як надійшла інформація про те, що Дмитро Хилюк зник з села Козаровичі Вишгородського району Київської області у березні, поліція проводила розслідування, брала свідчення у його родини.

“На той момент він у нас враховувався як зниклий безвісти. Ми не знали, що він знаходиться в полоні. І нині ми так само це не можемо підтвердити”, - додала Прянішнікова.

Водночас вона зазначила, що передання справи до СБУ Київщини свідчить про те, що йдеться про воєнний злочин, а їх розслідування є компетенцією СБУ.

“Ми передаємо до СБУ всі справи, які стосуються воєнних злочинів. І якщо це був злочин, який скоєний саме проти цивільної особи, і в нас була інформація, що це було викрадення, то ця справа дійсно була передана до СБУ і вони вже її будуть розслідувати як порушення законів і звичаїв війни проти цивільного населення”, - повідомила Прянішнікова.

Як повідомляв ІМІ, 17 травня група 1+1 media звернулася до міжнародної професійної спільноти та правозахисних комʼюніті з проханням посприяти визволенню з російського полону журналіста інформаційного агентства УНІАН Дмитра Хилюка, а також усіх цивільних заручників, яких РФ незаконно утримує від початку повномасштабної війни в Україні. 

Дмитро Хилюк уже з березня 2022 року перебуває в російському полоні як цивільний заручник. Таких мають віддавати поза обмінами, але росіяни цього не роблять. 

Російські військові викрали Дмитра 3 березня в Козаровичах на подвір’ї власного будинку. Спочатку його утримували на території окупованого Димера, згодом вивезли до СІЗО в Росію. 

Козаровичі деокупували 31 березня 2022 року. Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження щодо викрадення цивільних на території Димерської ОТГ. У межах провадження журналіст Дмитро Хилюк та його батько проходять як потерпілі. Кримінальне провадження відкрито за частиною 1 ст. 438 Кримінального кодексу. У цій статті, зокрема, йдеться про порушення законів та звичаїв війни – жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням, вигнання цивільного населення для примусових робіт, розграбування національних цінностей на окупованій території, застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом, інші порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами.

У квітні минулого року Координаційний штаб поводження з військовополоненими повідомив батькам, що Росія підтвердила утримання журналіста в РФ.

У серпні завдяки Міжнародному комітету Червоного Хреста батьки Дмитра Хилюка отримали від нього листа, на конверті був штамп “почта России”. У листі,  датованому 14 квітня 2022 року, було одне речення: “Дорогі мої мамо і тато, я живий, здоровий, у мене все добре”.

Liked the article?
Help us be even more cool!