ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Сотні вірян прийшли на церковну службу, згенеровану ChatGPT, – AP

14.06.2023, 10:37
Фото – Daniel Vogl / Getty Images
Фото – Daniel Vogl / Getty Images

У церкві святого Павла в баварському місті Фюрт ШІ-чатбот попросив вірян, що заповнили весь храм, встати з лавиць і уславити Бога.

Після цього чатбот ChatGPT у формі аватара – чорношкірого чоловіка з бородою, зображеного на великому екрані над вівтарем, – почав виголошувати проповідь для 300 людей, які прийшли до церкви вранці 9 червня, щоб почути експериментальну лютеранську службу, майже повністю згенеровану ШІ, пише AP.

"Любі друзі, для мене є честю стояти перед вами й проповідувати вам у ролі першого штучного інтелекту на цьогорічному з’їзді протестантів у Німеччині", – промовив аватар монотонним голосом з безвиразним обличчям.

40-хвилинна служба – як проповіді, так і молитви з музикою – була створена ChatGPT і Йонасом Зіммерляйном, теологом і філософом з Віденського університету.

"Задум служби була мій, але насправді я радше супроводжував її створення, бо десь 98% тут – від машини", – поділився 29-річний науковець із виданням Associated Press.

ШІ-служба стала однією із сотень заходів на з’їзді протестантів, що відбувся в баварських містечках Нюрнберг і сусідньому Фюрті, і викликала в громади таку цікавість, що люди ще за годину до початку служби вишикувалися в довгу чергу під неоготичною будівлею храму, зведеною в ХІХ столітті.

Сам з’їзд (Deutscher Evangelischer Kirchentag) відбувається влітку кожні два роки в якійсь точці Німеччини; на ньому десятки тисяч вірян збираються, щоб помолитися, поспівати й поспілкуватися про релігію. Вони також обговорюють актуальні новини та шукають розв’язання ключових проблем світу, серед яких цього року були глобальне потепління, війна в Україні та штучний інтелект. 

"Я сказав штучному інтелекту: "Ми на церковному зібранні, ти проповідник… якою була б служба?" – каже Зіммерляйн. Він також вказав, що меса має містити псалми, молитви й благословення наприкінці. 

"Вийшла доволі пристойна церковна служба", – зазначив Зіммерляйн, майже здивований успіхом свого експерименту.

Присутні віряни дійсно уважно слухали проповідь штучного інтелекту про те, як варто відпускати минуле, зосереджуватися на викликах теперішнього, долати страх смерті й ніколи не втрачати віру в Ісуса Христа. 

Всю службу "провели" чотири різні аватари на екрані – дві молоді жінки й двоє молодих чоловіків.

Час від часу згенерований ШІ аватар викликав в аудиторії сміх, промовляючи банальні істини й беземоційно повідомляючи вірянам, що, "щоб зберегти віру, ми маємо молитися й регулярно відвідувати церкву". 

Дехто захоплено записував службу на телефон, дехто спостерігав скептичніше й відмовлявся голосно розмовляти під час "Отче наш". 

Зіммерляйн зазначив, що не має наміру замінити духовних наставників штучним інтелектом. Натомість він розглядає ШІ як інструмент, який може допомогти їм у щоденній роботі

"Присутність штучного інтелекту в усіх сферах нашого життя дедалі зростатиме, – каже Зіммерляйн. – Саме тому зараз варто вчитися з ним працювати".

Втім, експериментальна служба також показала обмеження під час використання ШІ в церкві та релігії. Між вірянами й чатботом не було справжньої взаємодії – чатбот не міг реагувати на сміх чи іншу реакцію аудиторії, як це робив би справжній пастор.

"Пастор є частиною громади, живе з нею, ховає померлих, знає людей від самого початку, – каже Зіммерляйн. – Штучний інтелект на це не здатний. Він не знає свою громаду".

Як повідомляв ІМІ, 30 травня провідні лідери в галузі штучного інтелекту, зокрема гендиректор OpenAI Сем Алтман, разом з експертами й професорами порушили питання "загрози вимирання людства через ШІ", закликавши законотворців розглядати її на рівні з ризиками від пандемій і ядерної війни.

У березні бізнесмени Ілон Маск, Стів Возняк і група інших експертів зі штучного інтелекту та очільників індустрії опублікували відкритого листа із закликом до піврічної паузи в розробленні систем, потужніших за GPT-4, нещодавно запущений OpenAI. Автори листа посилаються на потенційні ризики таких розробок для суспільства й людства.

11 травня депутати Європарламенту проголосували за широкий набір правил, які стануть частиною європейського закону про штучний інтелект, включно з повною забороною майже всіх технологій розпізнавання облич для стеження за громадянами.

Уряд Австралії 30 травня заявив, що планує регулювати системи штучного інтелекту (ШІ), а також розглядає заборону дипфейків та реалістичного, але не справжнього контенту через занепокоєння щодо можливого зловживання цією технологією.

Liked the article?
Help us be even more cool!