ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Австралія планує законодавчо регулювати штучний інтелект та заборонити дипфейки

01.06.2023, 14:17
Фото - Мінцифри
Фото - Мінцифри

Уряд Австралії заявив 30 травня, що планує регулювати системи штучного інтелекту (ШІ), а також розглядає заборону дипфейків та реалістичного, але не справжнього контенту через занепокоєння щодо можливого зловживання цією технологією, повідомляє Reuters.

Незадовго до цього рішення відбулася зустріч лідерів провідних компаній-розробників ШІ, де ті підняли питання “загрози вимирання людства через ШІ” та закликали законотворців розцінювати цю проблему на рівні з ризиками пандемій і ядерної війни.

“Очевидно, що всередині спільноти є тривога щодо того, чи не зашвидко розвивається ця технологія”, – поділився з телеканалом ABC міністр промисловості й науки Ед Гусіч.

Опублікований 30 травня звіт Національної ради Австралії з питань науки й технологій продемонстрував, що згенерованим за допомогою ШІ контентом можна зловживати під час парламентських консультацій, надсилаючи хвилю відповідей, аби маніпулювати громадською думкою.

“Уряди мають відігравати чітку роль у виявленні загрози та встановленні відповідних гальм”, – сказав Гусіч.

Австралія стала однією з перших країн, яка запровадила регулювання ШІ, запропонувавши добровільні стандарти етики в 2018 році.

Гусіч визнав, що закони щодо авторського права, приватності й захисту споживача досі мають прогалини, і зазначив, що уряд докладатиме зусиль, аби його юридичні механізми “не відставали” з огляду на швидкий розвиток сектору ШІ.

За словами Гусіча, австралійський уряд розгляне заборону на особливо ризикові елементи ШІ, якщо публічні опитування щодо формулювання нових законів покажуть, що в суспільстві є на це попит.

Як повідомляв ІМІ, 30 травня провідні лідери в галузі штучного інтелекту, зокрема гендиректор OpenAI Сем Алтман, разом з експертами й професорами підняли питання “загрози вимирання людства через ШІ”, закликавши законотворців розглядати її на рівні з ризиками від пандемій і ядерної війни.

У березні бізнесмени Ілон Маск, Стів Возняк і група інших експертів зі штучного інтелекту та очільників індустрії опублікували відкритого листа із закликом до піврічної паузи в розробленні систем, потужніших за GPT-4, нещодавно запущений OpenAI. Автори листа посилаються на потенційні ризики таких розробок для суспільства й людства.

11 травня депутати Європарламенту проголосували за широкий набір правил, які стануть частиною європейського закону про штучний інтелект, включно з повною забороною майже всіх технологій розпізнавання облич для стеження за громадянами.

Liked the article?
Help us be even more cool!