ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Сьогодні виповнюється сім років з моменту вбивства журналіста Павла Шеремета

Фото – Дмитро Ларін, УП
Фото – Дмитро Ларін, УП

Сьогодні, 20 липня, виповнюється сім років з моменту вбивства журналіста Павла Шеремета. Його авто підірвали цього дня у 2016 році в центрі Києва, унаслідок чого він загинув.

12 грудня 2019 року тодішній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що Національна поліція затримала та оголосила підозру трьом фігурантам у справі щодо вбивства журналіста Павла Шеремета. Зокрема, це сержант Сил спеціальних операцій Андрій Антоненко (Riffmaster), військова медикиня Яна Дугарь та дитяча хірургиня і волонтерка Юлія Кузьменко. У Нацполіції заявили з посиланням на експертів, що вибухівку під автомобіль журналіста заклали Антоненко та Кузьменко. 

22 травня 2020 року поліція завершила розслідування щодо трьох підозрюваних у виконанні вбивства Шеремета. Слідство вважало основною версією вбивства Павла Шеремета дестабілізацію соціально-політичної ситуації в країні.

4 вересня 2020 року Шевченківський райсуд Києва розпочав по суті розгляд справи про вбивство Шеремета та дібрав присяжних.

Усі обвинувачені в справі заявили про непричетність до вбивства та вважають переслідування політичним.

У січні 2022 року суд залишив Антоненка та Кузьменко під нічним домашнім арештом, а Дугарь перебувала під заставою в розмірі 168 тис. 160 грн.

З моменту повномасштабного вторгнення РФ сплив термін дії запобіжних заходів у всіх обвинувачених, адже судові засідання не проводилися. 

Як повідомив DW адвокат Яни Дугарь – Станіслав Кулік, – з повномасштабним вторгненням РФ Яну Дугарь мобілізували 25 лютого 2022 року до Збройних сил. Невдовзі вона отримала офіцерське звання і нині керує медичним пунктом. Андрій Антоненко попри нічний домашній арешт теж повернувся до лав Сил спеціальних операцій, де він служить за контрактом. Юлія Кузьменко продовжує працювати хірургинею в столичній клініці “Охматдит” та займається волонтерською підтримкою військових.

У червні 2023 року стало відомо, що розгляд справи над обвинуваченими розпочнеться заново через зміну присяжних. 

Правоохоронці досі не знайшли замовників та організаторів убивства.

Liked the article?
Help us be even more cool!