ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Сьогодні набув чинності закон про медіа

31.03.2023, 11:00
Фото – ukrinform.ua
Фото – ukrinform.ua

Сьогодні, 31 березня, набув чинності Закон України “Про медіа”, який Верховна Рада ухвалила 13 грудня 2022 року. 

Впровадження цього закону не відбудеться за один день. З огляду на складність процесу імплементації нормативно-правових актів частина положень закону набуде чинності пізніше, а частина може взагалі потребувати правок перед імплементацією.

ІМІ писав про те, як відбуватиметься імплементація нового Закону “Про медіа”. Детальніше про це можна прочитати тут.

Законопроєкт суттєво розширює повноваження Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Зокрема, регулятор реєструватиме онлайн-видання та друковані медіа.

Також новий закон запроваджує на українському медійному ринку новий тип відносин між медіа та державними органами – співрегулювання. Метою співрегулювання є забезпечення участі суб’єктів у сфері медіа в розробленні й визначенні вимог до змісту інформації та недопущення цензури і зловживання свободою слова. Про це можна прочитати тут.

З вимогами до змісту інформації, які передбачаються в законі, можна ознайомитися тут.

Про відповідальність за порушення законодавства у сфері медіа можна прочитати тут.

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський підписав Закон “Про медіа” 29 грудня 2022 року. Верховна Рада ухвалила Закон №2693-д “Про медіа” в другому читанні й у цілому 13 грудня 2022 року. У першому читанні парламент підтримав законопроєкт №2693-д “Про медіа” 30 серпня.

6 березня 2023 року Рада Європи опублікувала висновок експертів щодо Закону України “Про медіа”, згідно з яким закон здебільшого суголосний з директивою і відповідає стандартам Ради Європи.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь нагадав, які мовні норми наберуть чинності 31 березня разом із Законом “Про медіа”. Зокрема, щодо визначення українськомовної програми та фільму.

Ухвалення цього закону є однією з вимог для вступу України до ЄС. З повним текстом документа можна ознайомитись за посиланням.

Liked the article?
Help us be even more cool!