ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Служба безпеки Китаю заявила, що викрила британського шпигуна

08.01.2024, 12:53

В уряді Китаю заявили, що їхні служби безпеки виявили шпигуна британської таємної служби розвідки МІ6, який збирав секретну інформацію через іноземця, що жив у країні. 

Про це пише Reuters.

Про випадок повідомила пресслужба міністерства держбезпеки Китаю на своїй сторінці у WeChat. У відомстві зазначили, що іноземець, на прізвище Хуан, керував закордонним консультаційним агентством і що 2015 року МІ6 уклала з ним "відносини співпраці в галузі розвідки".

Після цього МІ6 кілька разів доручала Хуану відвідати Китай і під прикриттям своєї публічної особи збирати розвідувальні дані про країну для британських шпигунів, ідеться в повідомленні.

Крім того, у службі стверджують, що МІ6 також надала Хуану професійне розвідувальне тренування в Британії й інших країнах і спеціальне обладнання для зв’язку з іншими шпигунами.

"Провівши ретельне розслідування, органи державної безпеки швидко виявили докази причетності Хуана до шпигунської діяльності й вжили щодо нього відповідних заходів примусу", – повідомляє уряд.

Влада Китаю не розголошувала назви консультаційного агентства, яким керував Хуан.

Водночас уряд Британії заявив, що китайські шпигуни полюють на їхніх посадовців, які обіймають чутливі позиції у сферах політики, оборони й бізнесу, в межах своєї розвідувальної операції зі здобуття доступу до державних таємниць.

Нещодавно дослідник із британського парламенту заперечив, що він китайський шпигун. 

Китай неодноразово засуджував подібні твердження – "цілком безпідставні".

"Ми закликаємо Сполучене Королівство припинити поширення дезінформації, політичні маніпуляції й зловмисний наклеп проти Китаю", – заявила речниця міністерства закордонних справ Китаю Мао Нін під час брифінгу з представниками ЗМІ. 

Останніми роками Китай активізував боротьбу з імовірними загрозами національній безпеці, викривши кілька випадків шпигунства.

Уряд також застерігав громадян усередині країни й за кордоном щодо ризику залучення до шпигунської діяльності. Влада закликає народ долучатися до протишпигунської роботи, зокрема до створення каналів для звітування про підозрілу діяльність.

Китай також розпочав масштабні репресії проти іноземних консультаційних і юридичних компаній з огляду на можливе викриття державних таємниць. Це стривожило закордонні підприємства, що оперують у країні.

Як повідомляв ІМІ, міністерство державної безпеки Китаю попередило про можливе ув'язнення тих, хто публікуватиме фото та відео військової техніки країни. Це застереження пролунало на тлі зростання фокуса китайських лідерів на укріпленні національної безпеки в низці секторів, зокрема з огляду на посилення напруги між Китаєм і Сполученими Штатами.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!