ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Китай попереджає про можливе ув’язнення за поширення світлин військової техніки

27.12.2023, 17:45

Аналіз фото нової техніки Народної визвольної армії Китаю, оприлюднених у мережі ентузіастами-любителями, став для західних експертів основним способом моніторингу китайського війська.

Для цього вони використовували відкриті джерела (OSINT), пише Reuters.

Публікація фото військових кораблів чи літаків, знятих ззовні об’єктів НВА або з комерційних авіарейсів, що пролітають повз чутливі зони, останніми роками стала звичним явищем на тлі швидкої модернізації китайських збройних сил. "Фанати війська" поширювали інформацію в соцмережах з мільйонами активних користувачів, як-от Weibo.

Втім, міністерство державної безпеки Китаю оприлюднило допис у WeChat із заголовком: "Це круте гоббі, але ви мусите бути дуже обережними".

"Деякі окремі ентузіасти військової справи ставлять національну військову безпеку під серйозну загрозу, незаконно здобуваючи інформацію, що стосується національної оборони, й поширюючи її в мережі. Зосереджуючи увагу на військових аеродромах, портах, індустріальних об’єктах, пов’язаних з національною обороною й військом, вони сідали в автівки, пороми чи літаки, які рухаються визначеними маршрутами, й таємно знімали з фотокамер на телефоні чи дроні", – йдеться в повідомленні.

За повторні порушення авторам світлин може загрожувати до семи років за ґратами, але "порушники, затримані вперше чи випадково", можуть отримати лише попередження, стверджує служба, яка керує розвідкою й контррозвідкою як усередині Китаю, так і за кордоном.

Це застереження пролунало на тлі зростання фокуса китайських лідерів на укріпленні національної безпеки в низці секторів, зокрема з огляду на посилення напруги між Китаєм і Сполученими Штатами.

Наприклад, раніше цього року ця служба запустила спеціальний акаунт у соцмережах для застережень громадянам щодо ризиків, пов’язаних з розголошенням таємниць Китаю для навколишнього світу, й закликів долучитися до її боротьби зі шпигунством.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!