ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Служителі Почаєвської Лаври відібрали у оператора ТРК "Броди" камеру та стерли запис

03.05.2012, 12:48
1 травня на території Почаївської Лаври невідомий у рясі спільно з охоронцем монастиря спершу забороняли оператору ТРК "Броди" Роману Кушніренку знімати прощу, в якій він взяв участь, а пізніше силоміць відібрали камеру. Про це Кушніренко повідомив ZAXID.NET.

Як пише видання, 1 травня з ініціативи протоієрея Степана Шири з міста Броди відбулось піше паломництво до української святині «Святої гори Почаївської». Близько другої години дня паломники дістались Почаєва. При вході на територію Лаври охорона заборонила вести відеозйомку оператору бродівського телебачення нібито «до погодження з керівництвом». Однак після сорокахвилинного очікування ніхто не підійшов та дозволів ніяких не давав.

За повідомленням Романа Кушніренка, аби не загострювати ситуації, всі паломники разом із бродівським священицтвом та оператором ТРК «Броди» вирушили до виходу, щоб за територією Лаври відслужити Маївку. Але під час читання Євангелія з території Лаври вийшов «служитель церкви» та начальник охорони Лаври, які з застосуванням фізичної сили забрали відеокамеру в оператора, нічим не аргументувавши.

Як розповів оператор, начальник охорони кілька секунд затримував його, аби той не зміг догнати невідомого монаха у рясі.

Захищати відеокамеру почали і протоієрей УПЦ о. Степан Шира, і гість о. Роман зі Львова та секретар Бродівської міської ради – Михайло Чунгін, який брав участь у пішій ході. Вирішувати конфлікт взялися працівники Почаївського міськвідділу міліції.

"На місце події виїхала слідчо-оперативна група з м. Кременець. Після подання всіх заяв та допиту свідків відеокамеру все-таки повернули, але відеозапис служіння Маївки був стертий", - повідомив Роман Кушніренко.

«Почаївська Лавра – це не приватна власність. Це не заклад, який охороняє державну таємницю. Сподіваємось на об’єктивне розслідування цієї справи», - наголосив оператор.

Водночас у коментарі «Телекритиці» начальник прес-служби УМВС України в Тернопільській області Петро Колісник зазначив, що до міліції надійшло повідомлення про вилучення камери, однак коли правоохоронці прибули на місце пригоди, камера вже була в руках оператора. Після цього, за словами Колісника, оператор не звертався із заявою про перешкоджання його професійній діяльності. Також речник міліції повідомив що на території лаври був напис про заборону зйомки.
У свою чергу, прес-секретар предстоятеля Української православної церкви (МП) Георгій Коваленко уточнив, що зйомки в монастирях зазвичай відбуваються з благословення намісників обителей: «Це вже стало традицією у більшості монастирів. Так само, як загальноприйнятим для операторів є перш ніж почати знімати людину, спитати дозволу в цієї людини. Тому оператор мав отримати благословення на зйомки у монастирі, а, почувши заборону, припинити знімати. Хочу ще нагадати відомий вислів, що "зі своїм статутом у чужий монастир не ходять". Цій народній мудрості вже багато століть, і оператори мають поважати ченців. Тому я думаю, що нам варто шукати компроміс між законом про пресу і чернечим статутом. Оператори мають поважати ченців, а ченці мають діяти у межах закону».
 
Liked the article?
Help us be even more cool!