ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Слідство.Інфо" презентує фільм про злочини РФ проти журналістів, створений на основі моніторингу ІМІ

01.06.2023, 11:09
Фото - Слідство.Інфо
Фото - Слідство.Інфо

Напередодні Дня журналіста, 5 червня, команда “Слідства.Інфо” презентує документальний фільм “Окупація: ціна правди”, про злочини РФ проти журналістів, створений на основі моніторингу Інституту масової інформації.

Він присвячений українським журналістам, які під час війни опинилися в окупації та зазнали насилля з боку російських військових через свою роботу: були вбиті або викрадені, потрапили у полон чи зазнали катувань, повідомляє редакція

“Ми працювали над цим розслідуванням близько пів року, поспілкувалися з понад 20 українськими журналістами, яких викрадали, допитували та яким погрожували. Попри окупацію, вони продовжували робити свою роботу і не йшли на співпрацю з ворогом. Вони — справжні герої”, — каже авторка фільму Яніна Корнієнко.

До фільму, зокрема, увійшли історії херсонського журналіста Олега Батурина, журналістки з Мелітополя Світлани Залізецької, київського журналіста Дмитра Хилюка. Усі вони постраждали від рук росіян через те, що, попри складні обставини, намагалися розповідати правду про війну.

Головна редакторка “Слідства.Інфо” Анна Бабінець зазначила, що в усіх злочинах проти журналістів простежується системність.

“До кожного приходили, схиляли до роботи на окупантів, погрожували. Далі викрадали – самих журналістів чи членів їхніх сімей, — били, змушували зізнатися у шпигунстві. Все це мало чітко продуманий системний характер з винищення професійної журналістики у перші ж тижні окупації”, — зазначила Бабінець.

Вона додала, що розслідувачам агенції вдалося зібрати свідчення потерпілих, що майже в усіх випадках з журналістами “працювали” представники російського ФСБ.

Презентація фільму відбудеться під час закритого показу у Києві 5 червня, а також у кількох українських містах 6 червня (деталі щодо місць та подій будуть опубліковані на сайті та у соцмережах “Слідства.Інфо”). Фільм також буде доступний на YouTube-каналі “Слідства.Інфо”.

Проєкт з дослідження воєнних злочинів проти українських журналістів "Слідство.Інфо" втілило разом з мережею "Репортери без кордонів" (Франція) та "Інститут масової інформації" (Україна).

Liked the article?
Help us be even more cool!