ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

RSF закликає лідерів G20 примусити Саудівську Аравію звільнити з в’язниць 34 журналісти

02.10.2020, 16:34
Фото – rsf.org
Фото – rsf.org

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” закликає лідерів “Великої двадцятки” (G20) домогтися від Саудівської Аравії покращення стану свободи слова та примусити країну звільнити з в'язниць 34 журналісти. 

З відповідним закликом та петицією організація звернулася напередодні саміту G20, який відбудеться під головуванням Саудівської Аравії в онлайн-форматі 21–22 листопада, повідомляється на сайті “Репортерів без кордонів”.

“У другу річницю вбивства саудівського журналіста Джамаля Хашкаджі та за 50 діб до саміту G20 у листопаді 2020 року в Ер-Ріяді “Репортери без кордонів” закликають столиці G20 надати підтримку та домогтися покращення стану свободи слова в Саудівській Аравії, починаючи зі звільнення з-під варти 34 ув’язнених журналістів”, – йдеться в повідомленні.

Водночас “Репортери” наголошують, що Саудівська Аравія є країною, яка має одні з найгірших показників свободи слова у світі: вона посідає 170-те місце в переліку 180 країн світу в Індексі свободи слова від “Репортерів без кордонів”.

“Саудівська Аравія постає однією з найгірших країн – в'язниць журналістів, адже через свою роботу 34 журналісти в країні перебувають за ґратами. До того ж світова спільнота стала свідком безкарності в справі звірячого вбивства саудівського оглядача Джамаля Хашкаджі в консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі 2 жовтня 2018 року. Процес за зачиненими дверима, на якому не могли бути присутніми ані преса, ані представники громадянського суспільства, закінчився тюремним вироком восьми нікому невідомим обвинуваченим та виправданням трьох інших”, – йдеться в повідомленні. 

“Репортери без кордонів” наголошують, що лише незалежне міжнародне розслідування та чесний і відкритий судовий процес відповідно до міжнародних норм спиятиме здійсненню правосуддя в справі Джамаля Хашкаджі.

“Ми закликаємо столиці G20 дотриматися своїх міжнародних зобов’язань і притягнути саудівську владу до відповідальності за жахливий стан свободи слова в країні. Члени G20 мають вжити негайних заходів та домогтися покращення стану свободи слова в Саудівській Аравії впродовж 50 днів, що залишилися до саміту G20”, – йдеться в повідомленні “Репортерів без кордонів”.

Організація закликає всіх охочих підписати петицію.  

Як повідомляв ІМІ, у вересні 2020 року суд у Саудівській Аравії ухвалив вирок вісьмом обвинуваченим у справі про вбивство журналіста Washington Post Джамаля Хашкаджі, засудивши їх до ув'язнення на терміни від 7 до 20 років. 

3 липня в Туреччині розпочався судовий розгляд обвинувачення щодо 20 посадовців Саудівської Аравії у вбивстві журналіста Джамаля Хашкаджі.

Саудівський журналіст, оглядач Washington Post Джамаль Хашкаджі зник у консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі 2 жовтня 2018 року. 

Офіційний Ер-Ріяд визнав, що його вбито, але заперечував зв’язок цього злочину з принцом-наступником. 

Туреччина передала пов’язані з убивством Хашкаджі аудіозаписи Саудівській Аравії, США, Канаді, Німеччині, Франції та Великій Британії.

23 грудня 2019 року кримінальний суд в Ер-Ріяді з 11 осіб, які проходили в справі вбивства саудівського журналіста Джамаля Хашкаджі, засудив п’ятьох до смертної кари. Ще трьом було присуджено тривалі терміни ув’язнення. Із трьох осіб обвинувачення були зняті.

Liked the article?
Help us be even more cool!