ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Розвідка США: Росія використовує несвідомих американців для поширення дезінформації

Ілюстрація ІМІ

Кремль використовує несвідомих американців і комерційні фірми зі зв'язків із громадськістю в Росії для поширення дезінформації про президентські перегони в США. Зменшення підтримки України залишається головною метою російської дезінформації.

Про це заявили 29 липня високопоставлені представники розвідки США 29 липня на брифінгу для журналістів, повідомляє Суспільне з посиланням на Associated Press.

За даними розвідки, незмінною залишається рішучість Росії, Китаю та Ірану заповнити інтернет неправдивими й підбурювальними заявами про американську демократію, щоб підірвати довіру до виборів.

“Американське суспільство має знати, що контент, який вони читають в інтернеті, особливо в соціальних мережах, може бути іноземною пропагандою, навіть якщо здається, що він походить від співвітчизників або походить зі Сполучених Штатів”, – сказав представник Офісу директора національної розвідки.

Росія продовжує становити найбільшу загрозу, коли йдеться про дезінформацію щодо виборів, заявили представники розвідки. Водночас є ознаки того, що Іран розширює свої зусилля, а Китай діє обережно.

Групи, пов’язані з Кремлем, дедалі частіше наймають маркетингові та комунікаційні компанії, які розташовані в Росії, щоб передати на аутсорс частину роботи зі створення цифрової пропаганди, замітаючи водночас сліди. 

Дві такі компанії вже потрапили під березневі санкції США, зазначили в розвідці. Влада стверджує, що дві російські компанії створили фальшиві вебсайти та профілі в соцмережах для поширення дезінформації Кремля.

Дезінформація може стосуватися кандидатів чи голосування або питань, які вже є предметом дебатів у США, таких як імміграція, злочинність чи війна в Газі. Кінцева мета – змусити американців поширювати російську дезінформацію, не ставлячи під сумнів її походження, вважає розвідка.

За словами посадовців, люди набагато частіше довіряють і поширюють інформацію, яка, на їхню думку, надходить із внутрішнього джерела. Підроблені вебсайти, створені для імітації американських новинних видань, і профілі в соціальних мережах, згенеровані штучним інтелектом, – це лише два методи.

У деяких випадках американці, американські технологічні компанії та засоби масової інформації охоче посилюють і повторюють повідомлення Кремля.

Співробітники розвідки в минулому встановили, що російська пропаганда, схоже, спрямована на підтримку Дональда Трампа, і 29 липня заявили, що вони не змінили цю оцінку. 

“Зменшення підтримки України залишається головною метою російської дезінформації, і Трамп у минулому хвалив Путіна, і його вважають меншою підтримкою НАТО”, – пише АР.

Водночас не очікується, що Китай намагатиметься вплинути на президентські перегони, заявила розвідка.

Іран виступає проти кандидатів, які можуть посилити напругу з Тегераном, заявили офіційні особи. Цей опис підходить Трампу, чия адміністрація припинила ядерну угоду з Іраном, відновила санкції та наказала вбити високопоставленого іранського генерала, пише видання.

Liked the article?
Help us be even more cool!