ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Росіяни запустили черговий пропагандистський рупор на окупованій частині Запорізької області

18.07.2023, 11:00
Колаж – 24 канал
Колаж – 24 канал

Російські загарбники запустили 12 липня на тимчасово окупованих територіях Запорізької області нове медіа – Запорізьке агентство новин. 

Про це повідомив у своєму телеграм-каналі “Малькевич медіа” Олександр Малькевич (соратник ватажка ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина), який побудував пропагандистську мережу на окупованій частині Півдня України.

За даними пропагандиста, сайт створили “за ініціативи Спілки журналістів Запорізької області та Фонду розвитку нових медіа за підтримки уряду області”. Свідоцтво про реєстрацію пропагандистського медіа, згідно з даними сайту, видала 11 липня 2023 року Федеральна служба РФ з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій та масових комунікацій.

Презентував “Запорізьке агентство новин” окупаційний голова “Запорізького регіонального відділення” Спілки журналістів Росії Сергій Корабельников, яке було відкрито на окупованій території Запорізької області у квітні 2023 року. 

Станом на 17 липня на сайті було опубліковано 268 новин. Всі вони не мають авторства, зауважує представниця ІМІ в Запорізькій області. 

Серед рубрик – “Офіційно”, де за п'ять днів існування сайту вже опубліковано два дописи від окупаційного голови підконтрольної росіянам частини Запорізької області Євгена Балицького. У рубриці “Мнєнія” міститься заява голови уряду РФ Хуснулліна про нові окуповані регіони України, новини з підрубриками “своіх нє бросаєм”, “погода і прімєти” тощо. За даними пошуку, “Росія” / “РФ” згадувалася в цих новинах не менш ніж 136 разів, “СВО” – 86, “Балицький” не менш ніж 37 разів, “Путін” – 22 рази. 

Презентувала сайт, за даними російського пропагандистського медіа ТАСС, від окупаційної адміністрації Запорізької області заступниця директора департаменту соціально-політичних комунікацій, інформаційної політики Ганна Москалець. Вона також є головною редакторкою башкортостанської газети “Октябрьский нефтяник”. 

Також новий пропагандистський сайт рекламувала “журналістка, викладачка “Інституту медіа” Національного дослідницького університету “Вища школа економіки”, колишня перша заступниця головного редактора інформагентства ТАРС Лана Самаріна. За словами пропагандистів, сайт має “всеросійське охоплення”, працює за схемою “business to business” та надає “об'єктивну інформацію”.

Як повідомляв ІМІ, Олександр Малькевич – генеральний директор телеканалу “Санкт-Петербург”, який фінансується урядом міста, член Громадської палати Росії та фіналіст конкурсу “Лідери Росії”, що патронується заступником очільника адміністрації президента Сергієм Кирієнком. Також Малькевича тісно пов'язують з “кухарем Путіна” та власником ПВК “Вагнер” Євгеном Пригожиним. Олександр Малькевич має багатий досвід створення рупорів пропаганди, дезінформації та впливу на вибори не лише в Росії, а й за кордоном, завдяки чому 2018 року потрапив під санкції США, а цього року – і ЄС.

“Репортери без кордонів” випустили розслідування “Пропаганда Малькевича. Партнерська мережа Вагнера в Україні”, де розповідають, як близький до ватажка ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина підприємець Олександр Малькевич у рекордно короткі терміни створив пропагандистський апарат на Півдні України.

Міжнародна федерація журналістів призупинила членство Спілки журналістів Росії за її дії з початку російського вторгнення в Україну та діяльність на окупованих українських територіях.

Раніше Європейська федерація журналістів засудила відкриття філій Спілки журналістів Росії на окупованих територіях України.

З 1 серпня 2022 року в окупованому Мелітополі Запорізької області розпочав роботу новий пропагандистський телеканал “ЗаТВ”. Студію телеканалу відкрили окремо від ТРК “Мелітополь” (TVM) і “МТВ Плюс”. Її відкрито під захопленою телевежею, розташованою в Мелітополі. Хоча ТОВ “Телерадіокомпанія МТВ-ПЛЮС”, згідно з даними Опендатабот, належить окупаційному голові підконтрольної росіянам частини Запорізької області Євгену Балицькому. Саме його ТОВ “ЛІГІОН” є 100-відсотковим власником телекомпанії. 

Наталя Виговська, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!