ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ЄФЖ засудила відкриття філій Спілки журналістів Росії на окупованих територіях України

28.10.2022, 13:44
Фото – oda.zht.gov.ua
Фото – oda.zht.gov.ua

Європейська федерація журналістів (ЄФЖ) засудила відкриття філій Спілки журналістів Росії (СЖР) на незаконно анексованих Росією територіях України. ЄФЖ закликає СЖР відмовитися від цих відділів. 

Про це заявили генеральний секретар ЄФЖ Рікардо Ґутьєррес та президентка ЄФЖ Мая Север 27 жовтня на засіданні Виконавчого комітету Європейської конфедерації профспілок (ЄКП), де обговорювалася ситуація в Україні.

“Профспілки мають слугувати робітникам, а не політичним інтересам та імперіалістським примхам урядів”, – сказав Ґутьєррес.

Про намір відкрити чотири свої відділення Спілка журналістів Росії оголосила 24 жовтня на своєму сайті. Ці філії планують відкрити на українських територіях, незаконно анексованих Росією 30 вересня: у Донецькій, Луганській, Запорізькій і Херсонській областях.

Відкриття цих філій одразу ж засудили голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко та президент Незалежної медіапрофспілки Сергій Штурхецький: “Донецька, Луганська, Херсонська та Запорізька області є українськими територіями. У цих регіонах давно створені та працюють осередки Національної спілки журналістів України та Незалежної медіа профспілки України. Створення осередків СЖР на території України є серйозним порушенням міжнародного права, втручанням у сферу діяльності НСЖУ та НМПУ і має викликати негайну реакцію з боку МФЖ”.

Президентка ЄФЖ Мая Север заявила, що відкриття цих філій виглядає як недоречна провокація. “Я розумію, що втручання Спілки журналістів Росії було необхідним, аби підтримати журналістів у скруті, які перебувають на окупованих українських територіях, але не було жодної причини заходити аж так далеко й відкривати нові філії СЖР у цих областях України, незаконно анексованих Росією. Таким чином СЖР бере активну участь у кремлівській політиці русифікації окупованих регіонів. Перед журналістами на нещодавно анексованих територіях стоятиме вибір: прийняти нову владу та їхні організації або чинити спротив, ризикуючи життям”, – сказала вона.

ЄФЖ нагадує, що в червні 2022 року на Загальних зборах організації в Ізмірі (Туреччина) ухвалено резолюцію, запропоновану Національною спілкою журналістів (НСЖ, Велика Британія й Ірландія). Ця резолюція засуджує безпідставне російське вторгнення в Україну: “Шкідлива пропаганда, дезінформація та розпалювання ненависті до українців є частиною стратегії Путіна, так само як і стягування танків, ракет, літаків і військових частин до кордону з Україною. […] Російські ЗМІ здебільшого надають підтримку путінському вторгненню, виправдовуючи бойові дії, не висвітлюючи повною мірою звірства та неправдиво зображуючи події в Україні як “спеціальну воєнну операцію”.

Як повідомляв ІМІ, у травні 2022 року Об'єднання українських медіа, журналістів та громадських організацій Медіарух звернулося до Міжнародної федерації журналістів із закликом виключити з її лав “Союз журналістів Росії”. Це питання вже порушувалося на початку березня в МФЖ низкою представників північноєвропейських країн.

Також Медіарух закликав вітчизняних уповноважених представників МФЖ (НСЖУ – Сергій Томіленко та НМПУ – Сергій Штурхецький) внести відповідне питання до порядку денного конгресу МФЖ, що мав відбуватися 31.05–03.06 в Омані.

У жовтні стало відомо, російська державна пропагандистська “Всеросійська державна телевізійна та радіомовна компанія” збирається відкрити свої відділення на окупованих територіях Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей.

Liked the article?
Help us be even more cool!