ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Міжнародна федерація журналістів призупинила членство Спілки журналістів Росії

22.02.2023, 17:08

Міжнародна федерація журналістів призупинила членство Спілки журналістів Росії за її дії з початку російського вторгнення в Україну та діяльність на окупованих українських територіях.

Таке рішення федерація ухвалила 22 лютого, воно набуває чинності негайно, повідомляє The Washington Post.

МФЖ, що представляє понад 600 тисяч медійників у всьому світі, заявила, що членство російської спілки було призупинене за результатами розслідування та голосування світового виконавчого комітету федерації 22 лютого.

Як зазначають у федерації, голосування відбулося після того, як спілка відмовилася переглянути своє рішення про відкриття філій у чотирьох областях, анексованих Росією.

“Рішення Російської спілки журналістів відкрити чотири філії на анексованих українських територіях остаточно знищило … солідарність і посіяло розбрат між спілками”, – сказала президентка МФЖ Домінік Прадальє.

Як повідомляв ІМІ, Міжнародна федерація журналістів ініціювала офіційний процес призупинення та виключення зі своїх лав Спілки журналістів Росії.

Це сталося після того, як спілки журналістів Фінляндії, Норвегії, Данії та Ісландії заявили про вихід 31 січня з IFJ на знак протесту проти “корупційної діяльності” федерації та членства російських журналістів. Вони звинуватили федерацію “в тривалій недемократичній практиці, неетичному фінансуванні та дозволі представникам російських державних ЗМІ залишатися її членами”.

Також однією з причин виходу була вказано те, що федерація не вжила заходів щодо Спілки журналістів Росії за створення її регіональних філій на окупованих українських територіях.

У жовтні 2022 року стало відомо, російська державна пропагандистська “Всеросійська державна телевізійна та радіомовна компанія” збирається відкрити свої відділення на окупованих територіях Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей.

Європейська федерація журналістів засудила відкриття філій Спілки журналістів Росії на незаконно анексованих Росією територіях України та закликала відмовитися від цих відділів.

У травні 2022 року Об'єднання українських медіа, журналістів та громадських організацій Медіарух звернулося до Міжнародної федерації журналістів із закликом виключити з її лав Спілку журналістів Росії. Це питання вже порушувалося на початку березня в МФЖ низкою представників північноєвропейських країн.

Liked the article?
Help us be even more cool!