ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

RSF зробили розслідування про соратника Пригожина, який побудував пропагандистську мережу на окупованій частині України

21.04.2023, 17:02
Фото – Репортери без кордонів
Фото – Репортери без кордонів

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” випустила розслідування “Пропаганда Малькевича. Партнерська мережа Вагнера в Україні”. Про це повідомляється на сайті організації.

“Репортери без кордонів” розповідають, як підприємець Олександр Малькевич, який близький до Євгена Пригожина, в рекордно короткі терміни створив пропагандистський апарат на Півдні України. 

Як зазначає організація, 22 квітня 2022 року російська війна проти України офіційно вступила у свою другу фазу, спрямовану, зокрема, на “встановлення тотального контролю над Донбасом і Півднем України”.

“Для досягнення цієї військової мети в рекордно короткі терміни, з червня по серпень 2022 року, в кількох спустошених війною українських містах були створені проросійські теле- і радіостанції, а також відкрита “школа журналістики” для набору нових “журналістів”. Щойно російські війська встановили контроль, Південь України заполонила пропаганда, спрямована на те, щоб викликати довіру до кремлівського дискурсу та стерти з лиця землі українське минуле”, – зазначають “Репортери”.

Голова офісу “Репортерів без кордонів” у Східній Європі та Центральній Азії Жанна Кавельє підкреслила нагальність боротьби з російською пропагандою. 

“Інформація є головним питанням гібридної війни, яку веде Росія. Наше розслідування діяльності Олександра Малькевича розкриває роботу російської пропагандистської машини на окупованих територіях Півдня України. Ці скоординовані дії – ще один доказ дезінформаційної бульбашки, нав'язаної Кремлем, підкреслюють нагальність боротьби з пропагандою та за право на достовірну інформацію”, – сказала вона.  

За даними “Репортерів”, Малькевич перебуває під санкціями США через свої зв'язки з Євгеном Пригожиним та має у своєму розпорядженні значні ресурси. 

“Розслідування показує, як йому вдається мобілізувати кошти та багато виконавців, переважно пов'язаних з його рідним Санкт-Петербургом та медіа окупованого українського Донбасу. Зокрема, “Репортери” отримали приватне телефонне повідомлення, в якому вербувальник пропонує від імені Олександра Малькевича російському журналісту “роботу під егідою президентського апарату і людей Пригожина” на нових територіях, запрошуючи його самого встановити собі зарплату і взяти із собою свою команду”, – зазначають правозахисники. 

Також джерела організації на окупованих територіях підтвердили, що кілька проєктів телеканалів були зупинені, коли там з’явився Малькевич і взяв на себе організацію місцевої аудіовізуальної пропаганди. 

Натомість Малькевич запевняв “Репортерів без кордонів”, що виконує цю роботу “у вільний час” на добровільних і незалежних засадах. Але, зазначає організація, його дії та створена ним мережа підіймають завісу над дедалі більшим впливом Євгена Пригожина.

“Після приватного війська, фабрик тролів та онлайн-медіагрупи це загарбання аудіовізуального сектору в українських регіонах, Маріуполі, Херсоні та Мелітополі, є новим етапом у війні, яку “колишній кухар Путіна” веде проти Заходу від імені Кремля”, – йдеться в релізі.

З повним розслідування можна ознайомитися тут.

Як повідомляв ІМІ, з 1 серпня 2022 року в окупованому Мелітополі Запорізької області розпочав роботу новий російський пропагандистський телеканал “ЗаTV”. Співзасновником телекомпанії, керівником холдингу “ЗаМедіа” мешканець Санкт-Петербурга Вадим Кучер. “Ідейним натхненником та автором проєкту “ЗаМедіа” він назвав Олександра Малькевича. 

Олександр Малькевич  – генеральний директор телеканалу “Санкт-Петербург”, який фінансується урядом міста, член Громадської палати Росії та фіналіст конкурсу “Лідери Росії”, що патронується заступником очільника адміністрації президента Сергієм Кирієнком. Також Малькевича тісно пов'язують з “кухарем Путіна” та власником ПВК “Вагнер” Євгеном Пригожиним. Олександр Малькевич має багатий досвід створення рупорів пропаганди, дезінформації та впливу на вибори не лише в Росії, а й за кордоном, завдяки чому 2018 року потрапив під санкції США, а цього року – і ЄС.

Олександр Малькевич підтвердив розвиток медіахолдингу на окупованих територіях Запорізької області коментарями на кшталт “Я не приховую того, що виступаю куратором цього проєкту. Скажімо так, ідейним натхненником та творчим керівником. Я сприймаю створення та запуск в ефір запорізького телеканалу як творчий подвиг, бо все було зроблене за дуже короткий термін! Це і професійний подвиг членів команди, бо там працювати небезпечно. А люди в складному регіоні, де є небезпека для життя, особливо тих, хто займається медіа”.

Відомо, що до структури медіахолдингу “ЗаМедіа” також входить пропагандистське радіо “За!Радіо” і газета “Запорожский вестник”.

Liked the article?
Help us be even more cool!