ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Російських пропагандистів потрібно судити як воєнних злочинців – експертка ІМІ

30.09.2022, 15:04
Фото – Центр протидії дезінформації
Фото – Центр протидії дезінформації

За сім місяців повномасштабної війни Росія скоїла 454 злочини проти журналістів та медіа в Україні. Станом на 24 вересня російські військові вбили загалом 39 журналістів в Україні. З них вісім журналістів убито під час виконання професійних обов'язків (троє українських та п’ять іноземних). 31 загинули як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів, не під час виконання ними журналістських обов’язків. Поранення дістали 14 журналістів – як українських, так і іноземних.

Про це експертка ІМІ Катерина Дячук заявила на щорічній конференції ОБСЄ з питань людського виміру, присвяченій правам людини, що відбувається у Варшаві.

За її словами, ІМІ зафіксував викрадення, обстріли журналістів та телевеж, погрози, кіберзлочини, вимкнення українського мовлення та поширення російської пропаганди на окупованих українських територіях, зникнення журналістів.

"Також ІМІ зафіксував численні погрози, які надсилали на електронні адреси журналістів та редакцій ЗМІ з російської пошти mail.ru. Їм погрожували катуванням, допитами та ув'язненням за їхню роботу. Такі листи отримали "Європейська правда", "Главком", "Апостроф", "Крим.Реалії", низка волинських і запорізьких медіа. Російські військові обстріляли 13 телевеж по всій Україні: у Мелітополі, Києві, Винарівці, Харкові, Ізюмі, Рівному, Вінниці, Коростені, Лисичанську, Білопіллі, унаслідок чого в регіонах частково зникало мовлення", – наголосила експертка ІМІ.

Вона зазначила, що востаннє російські війська намагалися поцілити в телевежу в Запоріжжі, це сталося 22 вересня. Спроба удару по телевежі – це частина інформаційної спецоперації, щоб перервати сигнал українських мовників на території Запорізької області через проведення псевдореферендумів. З початку широкомасштабного російського вторгнення щонайменше 215 телерадіомовників, онлайн- та друкованих медіа (загальнонаціональних, регіональних та місцевих) припинили повністю або частково свою діяльність через бойові дії та окупацію. Це переважно регіональні медіа із Запорізької, Херсонської, Хмельницької, Харківської, Київської, Донецької, Миколаївської, Сумської, Луганської, Чернігівської областей.

"Окрім цих воєнних злочинів російських військових хочу згадати про кремлівських пропагандистів, які закликають до вбивств українців, виправдовують воєнні злочини російської армії, займаються дезінформацією російського населення та світової спільноти. Їх потрібно судити як воєнних злочинців після падіння режиму Путіна. Закликаємо світові журналістські організації та національні медіаасоціації єдиним фронтом домагатися справедливого покарання для всіх, чиїми зусиллями пропагандистська машина Кремля працює на повну потужність та щодня призводить до сотень невинних жертв і руйнувань", – резюмувала Катерина Дячук.

Як повідомляв ІМІ, після повномасштабного вторгнення жорстка мова ворожнечі в російських пропагандистських медіа поступилася місцем безпосереднім закликам до геноциду українців. 

Liked the article?
Help us be even more cool!