ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Російські воєнблогери стають групою з виразним голосом у РФ – ISW

21.11.2022, 12:43
Фото – lebakcyber.net
Фото – lebakcyber.net

Російські військові блогери не просто підтримують війну: вони стають групою з окремим голосом всередині Росії. Однак вони не є повністю відокремленими від російської влади, пише "Інформаційний спротив" з посиланням на дані американського інституту вивчення війни (ISW).

Cпільнота воєнблогерів складається з понад 500 незалежних авторів і стала авторитетним джерелом інформації про війну в Росії. Спільнота дотримується різко провоєнних та російських націоналістичних поглядів і тісно пов’язана з помітними російськими націоналістичними ідеологами. Тісні відносини воєнблогерів зі збройними силами – збройні сили Росії, чеченські спецпідрозділи, найманці "групи Вагнера" чи проксі-формування – надали цій спільноті авторитетного голосу, можливо гучнішого в російському інформаційному просторі, ніж російське міністерство оборони. Президент Росії Володимир Путін захистив воєнблогерів від нападів міноборони та захистив їхню незалежність, навіть незважаючи на те, що він посилює утиски та цензуру по всій Росії.

Кремль дозволив дедалі більшій неформальній спільноті блогерів зайняти напівофіційну, але незалежну позицію, попри посилення внутрішніх репресій та цензури. Кремль історично транслював свій державний наратив через російські федеральні ЗМІ, телебачення та друковані ЗМІ, але дозволяв вкрай індивідуалістичній та часто критично налаштованій спільноті блогерів висувати свої власні наративи щодо цієї війни. Спільнота воєнблогерів складається з різних персонажів: від тих, хто підтримує Кремль, критикуючи водночас російське військове командування, до тих, хто прямо звинувачує президента Росії в послідовних військових невдачах Росії в Україні. Те, що Кремль терпимо ставиться до спільноти воєнблогерів, дивно з огляду на його цензуру щодо інших, традиційніших засобів масової інформації, включно з опозиційними та іноземними ЗМІ.

Російські воєнблогери не просто підтримують війну: вони стають групою з виразним голосом у Росії та пропонують дуже неформальну платформу, яка різко відрізняється від структурованого уявлення війни міністерством оборони Росії. Воєнблогери здебільшого публікують власний контент у російських соціальних мережах, таких як Telegram, VK та RuTube, у невимушеній та доступній формі. Більшість відомих воєнблогерів або працює на передовій, або має джерела в російських військових структурах, що дозволяє їм формувати оцінки, які ґрунтуються на свідченнях з перших рук, незалежно від інформації міноборони та цензури.

Проте воєнблогери не повністю відокремлені від російського уряду. Російське розслідувальне видання The Bell, наприклад, з’ясувало, що засновник одного з найвпливовіших російських Telegram-каналів "Рибар" – колишній співробітник пресслужби міноборони Росії. Інші воєнблогери є кореспондентами російських державних ЗМІ, таких як "Комсомольська правда", "РИА" та "РіаФан", де вони зберігають своє вельми суб’єктивне висвітлення війни й навіть пропонують рекомендації щодо покращення проведення російської військової кампанії. Деякі довірені особи з окупованих Донецької та Луганської областей також працюють як воєнблогери, тому що вони висловлюють свою думку, діляться аналізами інших воєнблогерів і розповсюджують кадри з передової і часто суперечать офіційній лінії міноборони РФ та Кремля.

Обрані воєнблогери тепер обіймають офіційні посади в Кремлі. Путін просував деяких відомих блогерів з великою кількістю підписників, щоб охопити націоналістичну аудиторію, до якої вони звертаються, і, що найважливіше, не допустити, щоб ця група виступила проти путінізму. Наприклад, 20 листопада Путін призначив відомого російського блогера та кореспондента "Комсомольської правди" Олександра Коца членом Російської ради з прав людини, як раніше повідомляв ISW. Путін особисто зустрівся з деякими російськими блогерами та запросив їх бути присутніми на своїй промові про анексію 30 вересня. Проте спілкування Путіна з цими блогерами не пом’якшило їхніх коментарів щодо війни. Вони продовжують критикувати військові дії Росії та особливо міноборони Росії, хоча Путін їх захищає та просуває.

Путін, ймовірно, заблокував спроби міноборони РФ провести "чистки" чи іншим чином контролювати воєнблогерів. ISW повідомив 14 жовтня, що неназвані російські високопосадовці в міноборони Росії намагалися притягнути до кримінальної відповідальності найвідоміших воєнблогерів. Російські воєнблогери публічно розкритикували міноборони Росії за спробу цензури, продовжили звичайне висвітлення війни та не повідомляли про порушення кримінальних справ. Невідомі російські офіційні особи раніше атакували російських блогерів, звинувачуючи їх у розкритті російських позицій українським силам. Однак Путін, мабуть, підтримав воєнблогерів, нещодавно підкресливши важливість прозорості та точності у військових репортажах – коментар, який міг бути спрямований лише на висвітлення війни воєнблогерами.

Відомість спільноти воєнблогерів, ймовірно, є прямим результатом нездатності Кремля налагодити ефективну присутність у Telegram через загальну нездатність путіна підготувати свій народ до серйозної та затяжної війни. Російський центр медіастатистики Brand Analytics зазначає, що з початку війни 24 лютого до 1 жовтня кількість російських блогерів у Telegram збільшилася на 58%, а використання заборонених західних соціальних мереж, таких як Instagram та Twitter, помітно скоротилося. Telegram також має найвищий відсоток збільшення щоденного контенту (23%), що публікується, в порівнянні з іншими російськими соціальними мережами за цей період. The Bell зазначає, що кількість фоловерів "Рибаря" різко збільшилась у вересні та жовтні й перевищила мільйон фоловерів на тлі часткової мобілізації та початку українських контрнаступів на сході та півдні. Зростання Telegram і приклад "Рибаря" наголошують на недовірі росіян до офіційних заяв Кремля та на пошуку ними точніших повідомлень. Український уряд, слід зазначити, дотримувався протилежного підходу. Замість того щоб намагатися централізовано висвітлювати війну, Київ доручив усім регіональним чиновникам запустити офіційні канали Telegram для надання інформації про війну у режимі реального часу.

Раніше аналітики американського інституту вивчення війни повідомили, що після поразок Росії на Харківщині та в Лимані спостерігаються "драматичні" зміни в російському "інформаційному просторі".

Liked the article?
Help us be even more cool!