ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рішень про припинення трансляції "Еспресо", Прямого та 5 каналу не існує – Рада бізнес-омбудсмана

31.08.2022, 17:15
Ілюстрація – Прямий канал
Ілюстрація – Прямий канал

Заступниця бізнес-омбудсмана Тетяна Коротка повідомила, що рішень про припинення трансляції мовлення телеканалів "Еспресо", Прямого і 5-го в багатоканальній цифровій телемережі Т2 не існує. Про це вона сказала інтерв’ю "Детектору медіа".

За її словами, Рада бізнес-омбудсмана декілька місяців працює над зверненнями "Еспресо", Прямого і 5 каналу щодо припинення їхнього мовлення в цій мережі.

"Для врегулювання цього питання рада поспілкувалася з різними державними органами й з’ясувала, що рішень про припинення трансляції мовлення цих телеканалів у мережі Т2 не існує. При цьому Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, згадуючи про рішення РНБО "Щодо реалізації єдиної інформаційної політики в умовах воєнного стану" від 18 березня 2022 року, по суті, підтвердила існування "правового вакууму" – немає конкретних правил, за якими канали можуть долучитися до виробництва спільного телемарафону. З точки зору Нацради ці обставини мають бути усунені "відповідними і повноважними суб’єктами, які мають або внести зміни до законів України, або чітко визначити і належно передати необхідні повноваження регулятору згідно з чинним законодавством", – зазначила Коротка.

Тому бізнес-омбудсман звернувся з листом до голови Верховної Ради, щоб посприяти заповненню прогалин і законодавчо оформити засади роботи спільного марафону, зокрема розробити єдині критерії для телекомпаній, які зобов’язані транслювати марафон на виконання рішення РНБО, та порядок входження до складу учасників телемарафону.

"Не втрачаємо надії, що позасудове рішення цієї ситуації все ще можливе", – сказала Коротка.

Як повідомляв ІМІ, 4 квітня телеканали 5-й, "Прямий" та "Еспресо" заявили, що Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення (КРРТ) вранці 4 квітня вимкнув мовлення каналів у цифровій мережі Т2. 

Провайдер цифрового телебачення "Зеонбуд", який зараз підпорядковується державному Концерну РРТ, не знає про причини вимкнення каналів "Еспресо", "Прямий" та "5 канал".

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення заявила, що не ухвалювала рішення про вимкнення телеканалів "Прямий", 5-й та "Еспресо" і не має таких повноважень.

9 травня Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України пояснила, що причина вимкнення цифрового ефіру телеканалів "Еспресо", "Прямий" і 5-й – виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України про трансляцію спільного марафону.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк вважає, що канали з так званого пулу Петра Порошенка (5 канал, Прямий та "Еспресо") вимкнули з цифрового ефіру, тому що вони завдають шкоди через "нарцисизм" експрезидента. 

5 канал і Прямий подали до суду на Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення (КРРТ) і Держспецзв’язку через відімкнення від цифрового ефіру.

Liked the article?
Help us be even more cool!