ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Реструктуризація Х за ініціативи Маска заважає досліджувати дезінформацію

06.11.2023, 18:00

Дослідники соцмереж скасували, призупинили чи змінили понад 100 досліджень про Х (раніше Twitter) внаслідок ініціатив Ілона Маска з обмеження доступу до соцмережі.

Про це свідчить майже дюжина інтерв’ю та опитування про заплановані проєкти, пише Reuters.

Як повідомили аналітики виданню, обмеження, накладені Маском на критично важливі методи збирання даних на цій глобальній платформі, підважили можливості оперативно виявляти джерело й шляхи поширення недостовірної інформації під час важливих подій на кшталт атаки ХАМАС на Ізраїль та ізраїльських обстрілів Гази.

Найважливішим з таких методів була програма, яка давала дослідникам доступ до даних про близько 10 мільйонів твітів на місяць. У лютому Twitter повідомив науковцям, що припинить давати їм безкоштовний доступ до цього API (прикладного програмного інтерфейсу) у зв'язку з оновленням інструменту.

Тепер Х пропонує три рівні платної підписки на цей АРІ з діапазоном ціни від $100 до $42 000 щомісяця, причому дешевші підписки дають доступ до меншого обсягу даних, ніж дослідники мали безкоштовно до цього. Майже кожен дослідник, з яким говорило Reuters, зазначив, що не може собі дозволити такі витрати.

У вересні Коаліція незалежного дослідження технологій (глобальна організація, що налічує понад 300 членів і прагне розвивати дослідження впливу технологій на суспільство) провела опитування на замовлення Reuters, у якому взяли участь 167 дослідників з наукових і правозахисних організацій. У такий спосіб було вперше з’ясовано кількість скасованих через рішення Маска досліджень.

Опитування також показало, що більшість респондентів боїться судового переслідування від Х через результати їхніх досліджень чи використані дані. Передумовою цієї тривоги став липневий позов Х проти Центру протидії цифровій ненависті, який публікував критичні матеріали про модерацію контенту на платформі. 

Маск не відреагував на прохання прокоментувати цю інформацію, а інший представник Х відмовився від коментарів. Раніше компанія заявляла, що майже всі перегляди контенту на платформі йдуть від "здорових" постів.

Опитування показало, що 30 проєктів було скасовано, 47 загальмували й у 27 випадках дослідники змінили платформу. Воно також виявило 47 проєктів у роботі, хоча деякі дослідники зазначили, що їхня здатність збирати свіжі дані буде обмежена.

Постраждалі в такий спосіб дослідження стосуються, зокрема, мови ненависті й тем, які спричинили критику регуляторів у різних країнах світу. Наприклад, один із призупинених проєктів вивчав безпеку дітей на Х. Нещодавно платформу оштрафував австрійський регулятор за неспівпрацю з розслідуванням щодо методів компанії з протидії насильству над дітьми.

Дослідник цього призупиненого проєкту й кілька інших учасників опитування коаліції попросили зберегти їхню анонімність. Автор опитування зазначив, що дослідники прагнуть уникнути переслідування з боку Х і захистити свої поточні розвідки.

Регулятори ЄС також розслідують роботу Х із дезінформацією, яка, за даними опитування, була у фокусі кількох призупинених чи скасованих незалежних досліджень.

Обмежена змога досліджувати платформу "робить користувачів Х уразливими до зростання обсягів мови ненависті, ненадійної інформації й дезінформації", каже Джозефін Лукіто, доцентка Техаського університету в місті Остін, яка допомогла провести опитування.

Дослідники також стикаються з обмеженнями щодо збирання даних з інших соцмереж. Раніше цього року відеозастосунок TikTok оголосив запуск АРІ для наукових досліджень, але обтяжливі правила використання обмежують його користь для аналітиків, зазначила Меґан А. Браун, дослідниця Нью-йоркського університету, у своєму дописі на Tech Policy Press. 

Власник Facebook та Instagram, корпорація Meta Platforms, випускала розвідки в партнерстві із зовнішніми аналітиками; це не замінить незалежних досліджень, але показує готовність Meta співпрацювати, каже Лукіто.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!