ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Репортери без кордонів" закликають звільнити головредку новинного монгольського сайту Zarig.mn

26.12.2023, 12:04

"Репортери без кордонів" закликають владу Монголії звільнити журналістку Унурцецеґ Наран. Її тримають у СІЗО з початку грудня 2023 року за звинуваченням у поширенні недостовірної інформації: жінка публікувала в соцмережах коментарі, де критикувала судову систему країни. Її медіа Zarig.mn заблоковано вже протягом двох днів.

Про це йдеться в заяві організації.

4 грудня цього року Унурцецеґ Наран, журналістку й головну редакторку онлайн-медіа Zarig.mn, заарештували й на місяць закрили в СІЗО в Улан-Баторі. Перед цим жінка не прийшла на зустріч із правоохоронними органами для свідчення в справі проти неї, пов’язаної з її критикою судової системи.

Кількома тижнями раніше, 13 жовтня, Генеральна судова рада, чиєю функцією є захист незалежності монгольських судів, запросила розслідування щодо журналістки у зв’язку з її коментарями в соцмережах, де та критикувала діяльність судів і одного прокурора.

Рада висунула звинувачення проти неї за статтею кримінального кодексу про "поширення недостовірної інформації". 19 грудня кримінальний суд району Сонґінохайрхан учетверте підтримав рішення залишити журналістку Унурцецеґ Наран у СІЗО на місяць, поки триває розслідування.

"Ця справа є несподіванкою, адже протягом останніх тридцяти років Монголія наочно демонструвала свої зусилля з дотримання принципів свободи й плюралізму в медіа. Позбавлення журналістки свободи нібито в межах боротьби з дезінформацією лише за те, що та критикувала судову систему у своїх соцмережах, є очевидним зловживанням владою. Ми закликаємо уряд закрити провадження проти Унурцецеґ Наран і закликаємо до її негайного звільнення", – заявив Седрік Альвіані, директор бюро "Репортерів" в Азії й Тихоокеанському регіоні.

За два дні до арешту Унурцецеґ Наран монгольська Регуляторна комісія з комунікацій заблокувала вебсайт Zarig.mn – з дозволу прокурора й за рішенням поліції. Онлайн-платформу медіа додали до списку нелегальних доменів. Доступ до сайту було відновлено за два дні після протестів журналістської спільноти.

Раніше Унурцецеґ Наран висвітлювала корупцію й методи відмивання грошей серед монгольських високопосадовців. Зокрема у 2022-му вона викрила шахрайство в Банку розвитку, а в травні 2023-го – витік коштів державної позики на освіту. Протягом останніх чотирьох років посадовці – фігуранти її матеріалів 16 разів звинувачували Унурцецеґ у наклепі. Попри те що в більшості справ журналістка перемогла, її зобов’язали сплатити 750 євро штрафу, що дорівнює зарплатні більшості монгольських журналістів за два місяці. 

У Світовому індексі свободи преси за 2023 рік Монголія посунулася на два пункти вверх і тепер посідає 88-ме місце зі 180 країн. Країна була ліберальною демократією з початку 1990-х і стабільно показувала свою зацікавленість у просуванні права на інформацію, плюралізму й незалежності ЗМІ, зазначають "Репортери без кордонів". 

У березні 2023 року "Репортери" схвалили президентське вето (підтримане парламентом – Великим державним хуралом) на законопроєкт про соцмережі, який потенційно загрожував журналістиці й праву громадськості на інформацію.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!