ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Репортери без кордонів" закликали Україну ретельно розслідувати справи Величко та Сергацкової

11.08.2020, 17:12
Фото – rsf.org
Фото – rsf.org

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” закликала українську владу гарантувати безпеку і швидко розслідувати справи Любові Величко та Катерини Сергацкової, яким погрожували в інтернеті. Про це повідомили 9 серпня на сайті організації, інформує “Детектор медіа”.

"В обох випадках журналістки, яким погрожували, попросили у влади про захист, але до цього часу нікого не заарештували й не притягнули до відповідальності. Неприпустимо, щоб журналісти зазнавали смертельної небезпеки через свою роботу. Ми закликаємо владу зробити все необхідне для їхнього захисту та забезпечити ретельне розслідування обох справ", – сказала керівниця бюро Східної Європи та Центральної Азії “Репортерів без кордонів” Жанна Кавельє.

Як повідомляв ІМІ, 30 липня поліція Київщини відкрила кримінальне провадження за фактом погроз журналістці Любові Величко в соціальній мережі за частиною 1 статті 345-1 Кримінального кодексу України ("Погроза або насильство щодо журналіста").  

29 липня журналістка Любов Величко подала до Броварського відділку поліції дві заяви щодо погроз їй убивством та перешкоджання журналістській діяльності після виходу її розслідування про російські телеграм-канали "Тєлєга" для "Слуги". Як телеграм-канали, що, ймовірно, ведуться з Росії, впливають на роботу Ради".

Раніше журналістка Любов Величко повідомила про погрози, які почала отримувати після розслідування про російські телеграм-канали.

29 липня стало відомо, що співзасновниця інтернет-видання “Заборона” Катерина Сергацкова виїхала з України після погроз.

Очолюване Катериною Сергацковою видання опублікувало матеріал про StopFake, у якому припустило зв’язки представників цієї фактчекінгової організації з ультраправими. 

StopFake відкинув такі припущення та заявив про посилення інформаційних атак проти його команди. У відповідь StopFake “Заборона” випустила ще один матеріал.

Після цього телеведучий і блогер Роман Скрипін опублікував у Facebook фото Катерини Сергацкової з п’ятирічним сином і звинуватив журналістку в тому, що вона є агентом Кремля. У коментарях до цього посту було опубліковано адресу журналістки. Після численних скарг Facebook видалив цей пост, але Роман Скрипін продовжив публікувати інші образливі пости про Катерину Сергацкову.

Катерина Сергацкова разом з родиною увечері 13 липня залишила Київ, відчуваючи небезпеку для свого життя. Також вона звернулась із заявою до поліції, але охорону не просила.

Поліція зареєструвала заяву Катерини Сергацкової, проте в поліції не відповіли, чи відкрили кримінальне провадження за цією заявою.

Liked the article?
Help us be even more cool!