ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

“Репортери без кордонів” вимагають негайно звільнити Ірину Данилович

13.05.2022, 17:59
Фото – AFP / radiosvoboda.org
Фото – AFP / radiosvoboda.org

“Репортери без кордонів” (RSF) засуджують свавільне затримання викраденої 29 квітня в окупованому Криму громадянської журналістки Ірини Данилович і 13 днів утримуваної в ізоляції російським урядом. Організація закликає негайно її звільнити.

“Після 13 днів її утримання в ізоляції, без жодних сповіщень її рідним, ми з полегшенням дізналися, що Ірина Данилович жива, але боїмося, що вона могла зазнати некоректного поводження”,  зазначила голова Відділу Східної Європи та Центральної Азії RSF Жанна Кавельє. - Ми засуджуємо її викрадення та свавільне затримання, які є порушенням Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, ратифікованого Росією, і закликаємо російський уряд негайно її звільнити”.

Незважаючи на те, що адвокат Данилович подав у прокуратуру Криму скаргу на її викрадення, їй було надано доступ лише до призначеного державою захисника. Судове провадження проти журналістки було офіційно розпочато 7 травня, причому жодному з членів її родини не було про це повідомлено.

Батько Данилович зазначив, що її, ймовірно, викрали на автобусній зупинці у передмісті Коктебеля, невеличкого міста у східному Криму. За його словами, йому вдалося подивитися відео з камери спостереження на автозаправці, на якому жінку, вдягнуту як Данилович, викрадають кілька чоловіків у цивільному, заштовхавши її в машину. Він розповів Крим.Реаліям, що правоохоронні органи не здійснили жодної спроби отримати відеозапис з автозаправки, власник якої відмовився надавати його будь-кому окрім поліції.

Медсестра за фахом, Данилович зазнавала переслідувань ще з початку пандемії ковіду через свої репортажі про проблеми кримської системи охорони здоров’я, які вона публікувала у фейсбук-групі. Вона також співпрацювала з Крим.Реалії, ZMINA, виданням про судове свавілля “Крымский процесс” і місцевим сайтом INжир-media.

Репортери нагадали, що Владислава Єсипенка, іншого журналіста, що вів репортажі з Криму для Крим.Реалій, засудили до шести років позбавлення волі за звинуваченням у “зберіганні та перевезенні вибухівки” 16 лютого після фіктивного судового процесу. Журналіст не мав доступу до незалежного захисника, після арешту в березні 2021 року протягом двох днів перебував під тортурами і під примусом зробив два зізнання на місцевому телеканалі.

Росія, що анексувала український Крим у 2014 році, посідає 155 місце зі 180 у Світовому індексі свободи преси RSF за 2022 рік. Україна посідає 106 місце.

Як повідомляв ІМІ, 11 травня стало відомо, що Ірина Данилович утримується в слідчому ізоляторі Сімферополя.

29 квітня в окупованому Криму російські силовики заарештували громадянську журналістку Ірину Данилович. Її затримали, коли вона їхала з роботи дорогою з Коктебеля до Феодосії. У її будинку в селі Владиславівка провели обшук, вилучили телефон і ноутбук. 

Низка громадських правозахисних організацій вимагала звільнення зниклої в Криму громадянської журналістки Ірини Данилович.

Ірину Данилович звинувачують у нібито незаконному виготовленні, перевезенні чи зберіганні вибухових речовин. Їй загрожує від шести до восьми років позбавлення волі та штраф до 100 тис. рублів (45 тис. грн).

Liked the article?
Help us be even more cool!