ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рекордну кількість журналістів ув’язнили в усьому світі у 2020 році – CPJ

15.12.2020, 13:03
Фото – Ассошіейтед Пресс / TUT.by
Фото – Ассошіейтед Пресс / TUT.by

У світі щонайменше 274 журналісти (станом на 1 грудня 2020 року) перебувають за ґратами через свою професійну діяльність. 

Про це йдеться в щорічному глобальному звіті міжнародної організації “Комітет захисту журналістів” (CPJ), оприлюдненому 15 грудня.

“Число журналістів, ув'язнених у помсту за професійну діяльність, досягло нового піку в усьому світі 2020 року, оскільки уряди вжили жорстких заходів у питанні висвітлення COVID-19 і намагалися припинити репортажі про політичні заворушення. Авторитарні лідери знову наслідували приклад США у своїх діях, спрямованих проти преси”, – йдеться у звіті.

За даними організації, в умовах пандемії уряди відкладали розгляд судових справ, обмежували відвідування в'язниць та ігнорували підвищений ризик для здоров'я в місцях позбавлення волі; щонайменше двоє журналістів померли, заразившись коронавірусом в ув'язненні.

Як ідеться у звіті, це вже п'ятий рік поспіль уряди ув'язнюють понад 250 журналістів.

Лідерами в рейтингу є Китай, Туреччина, Єгипет, Саудівська Аравія. До списку країн зі значною кількістю ув'язнених журналістів увійшла Білорусь, де тривають масові протести після виборів президента, і Ефіопія, де політичні хвилювання переросли в збройний конфлікт.

“Відсутність глобального лідерства у сфері просування демократичних цінностей – особливо в Сполучених Штатах, де президент Дональд Трамп невтомно очорняв пресу і водив дружбу з диктаторами, такими як президент Єгипту Абдель Фаттах Ас-Сісі, – посилило кризу. Тоді як авторитарні режими дедалі більше вдавалися до риторики Трампа про “фейкові новини” для виправдання своїх дій – особливо в Єгипті, – число журналістів, ув'язнених за звинуваченням у “поширенні неправдивих новин”, неухильно зростало. Цього року до в'язниці за цим звинуваченням були відправлені 34 журналісти проти 31 торік”, – йдеться у звіті.

Як зазначають в організації, попри те, що в США на момент проведення тюремного перепису жоден журналіст не перебував за ґратами, упродовж 2020 року там заарештовано чи притягнуто до кримінальної відповідальності 110 журналістів і близько 300 представників ЗМІ зазнали нападів, причому більшість – з боку правоохоронних органів.

Майже всі ув'язнені в усьому світі журналісти є місцевими репортерами, які висвітлюють події своєї країни. КЗЖ виявив, що принаймні сім журналістів з іноземним або подвійним громадянством були ув'язнені в Китаї, Еритреї, Йорданії та Саудівській Аравії.

36 журналістів, тобто 13% загального числа, – жінки. Деякі з них висвітлювали права жінок в Ірані або Саудівській Аравії, інших заарештовано під час висвітлення акцій протесту в Білорусі.

Минулого року КЗЖ сприяла достроковому звільненню щонайменше 75 ув'язнених журналістів у всьому світі.

Список КЗЖ складається з журналістів, які перебували за ґратами станом на 00:01 1 грудня 2020 року. Він не охоплює багатьох журналістів, ув'язнених та звільнених протягом року.

Liked the article?
Help us be even more cool!