ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Раді пропонують повернути презумпцію недостовірності негативної інформації

26.01.2023, 12:07
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, яким пропонують повернути презумпцію недостовірності негативної інформації.

Відповідний законопроєкт №8380 “Про внесення змін до статті 277 Цивільного кодексу України щодо визнання інформації недостовірною” зареєструвала 24 січня народна депутатка Антоніна Славицька.

Законопроєкт передбачає повернення до статті 277 Цивільного кодексу України (“Спростування недостовірної інформації”) частини третьої такого змісту: “Негативна інформація, поширена про особу, вважається недостовірною, якщо особа, яка її поширила, не доведе протилежного”.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначено, що його розроблено з метою забезпечення належного механізму реалізації захисту громадянами честі, гідності та ділової репутації. А також зняття з позивача в справах про спростування недостовірної інформації обов’язку доведення, що інформація є недостовірною.

Авторка законопроєкту зазначила, що 2014 року норму про презумпцію недостовірності негативної інформації вилучили з частини третьої статті 277 ЦК Законом №1170-VII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України “Про інформацію” та Закону України “Про доступ до публічної інформації”.

“Скасування презумпції недостовірності негативної інформації значно вплинуло на судовий захист та розгляд справ про захист честі, гідності та ділової репутації. Оскільки значно важче довести відсутність певної обставини (факту), ніж їх наявність, адже існування факту передбачає сліди, докази, які можна дослідити. Якщо особа стверджує, що інша особа здійснила негативний вчинок, значно важче довести, що такого вчинку не було, ніж навпаки”, – зазначила депутатка в пояснювальній записці. 

Медіаюрист ІМІ Роман Головенко зазначає, що ухвалення такого законопроєкту дійсно спростило б роботу адвокатів тих осіб, які оскаржують правдивість певної інформації в суді, зокрема проти журналістів або медіа. “В різних країнах світу є різний досвід щодо розподілу тягаря доведення в дифамаційних справах – як з наявністю такої презумпції в законодавстві, так і без неї”, – зазначив юрист.

Liked the article?
Help us be even more cool!