ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Припинила мовлення українська служба Euronews

22.05.2017, 10:45

21 травня українська служба міжнародного телеканалу Euronews припинила мовлення українською мовою. Це відбулося о 19-й годині за київським часом, повідомляє Радіо Свобода.

Напередодні українська служба Euronews анонсувала це припинення мовлення українською і попрощалася з глядачами і читачами після майже 6 років роботи.

Серед коментарів до цього анонсу у Фейсбуці були і слова жалю, і чимало критичних зауважень на адресу роботи української служби.

Раніше повідомляли, що офіційною причиною закриття служби була відсутність поточного фінансування з українського боку і старі борги тодішньої Національної телекомпанії України (з січня 2017 року – Національна суспільна телерадіокомпанія України).

Українська служба Euronews почала мовлення в серпні 2011 року.

За даними “Детектор медіа”, з 2015 року ліцензією на українську версію міжнародного телеканалу Euronews володіє медіагрупа Inter Media Group Дмитра Фірташа і Сергія Льовочкіна. Влітку 2016 року стало відомо, що канал Euronews може припинити мовлення українською через рішення Inter Media Group.

Тим часом в українських судах триває розгляд справи за позовом акціонерного товариства Euronews SA до Національної телекомпанії України про стягнення з НТКУ заборгованості за ліцензійною угодою від 21 жовтня 2010 року у розмірі понад 10,5 мільйонів євро (НТКУ була власником ліцензії на українську версію Euronews у 2010–2014 роках).

За повідомленнями, ліквідація української мовної служби телеканалу Euronews відбувається одночасно з розширенням фінансованої Москвою російської служби каналу. Трансляція російської версії “Євроньюз” в Україні заборонена після початку агресії Росії, як і трансляція низки російських телеканалів.

Як повідомляв ІМІ, 5 грудня 2016 року журналісти Euronews провели попереджувальний одноденний страйк української, іранської, арабської та представників декількох інших мовних редакцій. Ініціатором страйку стала українська редакція, яка протестувала таким чином проти планів керівництва припинити з квітня 2017 року мовлення українською через брак фінансування. Українці заявили також про нерівноцінний розподіл бюджетних коштів між всіма 13-ма мовними службами Євроньюз.

До страйку долучилися представники іранської та арабської служб, які теж перебувають на межі закриття. Страйк підтримали журналісти з більшості мовних редакцій.

15 грудня 2016 року журналісти Euronews провели 24-годинний страйк на підтримку української, перської та арабської служб, які керівництво телеканалу планує закрити або скоротити.

Liked the article?
Help us be even more cool!