ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правозахисники: Кримчанина відправили до СІЗО після відмови публічно вибачатися для телеграм-каналу колаборанта

Російський окупаційний суд позбавив волі кримського татарина після відмови публічно перепрошувати для телеграм-каналу блогера-колаборанта Олександра Таліпова, повідомляє Кримська правозахисна група.

За даними правозахисників, 11 серпня 2023 року кримський татарин Длявер Салімов у місті Старий Крим у розмові з іншим мешканцем півострова обурився його кепкою із символікою російської армії “Z”. Салімов погрожував опоненту і нецензурно вимагав зняти кепку. 

Фото – Кримська правозахисна група

Цей випадок записали на відео та опублікували в підконтрольних силовим структурам РФ телеграм-каналах “Крымский смерш” та “ТалипоV Online”. У підписі під відео були вказані дані Салімова та містилася погроза розправи. 

Згодом щодо Салімова порушили адміністративну справу за статтею “дрібне хуліганство”, а суд ухвалив рішення про адміністративний арешт на 14 діб.

“При цьому представники силових структур РФ в усних розмовах кілька разів вимагали від Салімова записати публічне вибачення за свій вчинок, яке планувалося опублікувати на телеграм-каналах “Крымский смерш” та “ТалипоV Online”, – зазначають правозахисники.

Длявер Салімов відмовився це робити, після чого щодо нього відкрили кримінальну справу за статтею “погроза вбивством”. Російські силовики знову запропонували Салімову записати публічне вибачення, від якого він знову відмовився. Після цього йому посилили звинувачення і позбавили волі, зазначають правозахисники.

1 листопада 2023 року його дії перекваліфікували на ч. 2 ст. 119 КК РФ, а наступного дня його помістили до СІЗО №1 міста Сімферополя до 23 грудня 2023 року.

Покарання за статтею, за якою переслідують Салімова, передбачає до п'яти років позбавлення волі.

Як повідомляв ІМІ, проросійський кримський блогер Олександр Таліпов у своїх телеграм-каналах публікує персональні дані кримчан, які підтримують Україну. Внаслідок скарг Таліпова кримчан притягують до адміністративної та кримінальної відповідальності за “дискредитацію” армії РФ. 

У вересні 2022 року Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження через “розпалювання національної ворожнечі та ненависті” в телеграм-каналі Таліпова. А в серпні 2023 року повідомила Таліпову про підозру в тому, що він збирає гроші на допомогу російській армії.

У листопаді 2023 року Прокуратура АРК скерувала до суду обвинувальний акт щодо Таліпова. Його дії кваліфікували як пособництво державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України). Фігуранту загрожує до 12 років позбавлення волі.

Liked the article?
Help us be even more cool!