ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Українська прокуратура відкрила справу щодо блогера, який виклав відео з кримського весілля під "Червону калину"

28.09.2022, 11:00
Фото – ВК Олександра Таліпова
Фото – ВК Олександра Таліпова

Прокуратура АРК та Севастополя відкрила кримінальне провадження через "розпалювання національної ворожнечі та ненависті" в телеграм-каналі "ТаліпоV Online Z" проросійського кримського блогера Олександра Таліпова, повідомляє Крим.Реалії.

"У телеграм-каналі під назвою "ТалипоV Online Z" кримський "блогер" опублікував відео з весілля у Бахчисараї, де грала українська пісня "Червона калина". До відео "блогер" додав підпис: "грає нацистка пісня "Червона калина", "ми кожного знайдемо, кожного запитаємо", "відкладайте на адвокатів!". У цій публікації є можливі прояви національної дискримінації у вигляді розпалювання міжнаціональної ворожнечі до громадян України та мова ненависті. У рамках кримінального провадження буде запланована лінгвістична експертиза", – йдеться в повідомленні української прокуратури.

Прокуратура АРК та Севастополя зазначила, що "з початку окупації Кримського півострова Росія використовує мову ворожнечі в інформаційному просторі окупованого Криму як зброю проти кримських татар, мусульман та українців загалом".

Своєю чергою Таліпов прокоментував відкриття провадження так: "Ну що, слідчі, вас коли в Криму чекати чи до вас треба буде приїхати на танку? Друзі, це не тільки моя заслуга, кожен з вас, хто ставить реакції, коментує, репостить новини, бере участь на інформаційному фронті, що має не менше значення, ніж реальний, дякую вам! Служу Росії!" 

За даними українського центру "Миротворець", Олександр Таліпов народився 1981 року в Судаку. У вересні 1998 року як курсант Академії прикордонних військ України склав присягу на вірність українському народові. 2002 року отримав звання лейтенанта, служив у Криму, звільнився в запас у званні майора.

Таліпов став відомим у Криму як проросійський активіст під час окупації Криму. Він активно вітав російську армію в Криму та підтримував процес формування там російських органів влади. Після анексії Таліпов багато критикував російську владу Криму за корупційні зловживання. У жовтні 2021 року він заявив про напад на себе. Невідомі, за його словами, облили його зеленкою та намагалися побити.

Таліпов активно підтримує повномасштабне вторгнення Росії в Україну, закликає переслідувати проукраїнських жителів Криму, публікуючи у своєму телеграм-каналі їхні персональні дані.

Після того як телеграм-канал Таліпова та інші проросійські канали опублікували відео з кримськотатарського весілля, де пролунала українська пісня, російський суд у Бахчисараї притягнув до адміністративної відповідальності шістьох організаторів та учасників свята за відтворення "Червоної калини". Російський суд назвав її "бойовою піснею українських націоналістів". Обвинувачених покарали штрафами та адміністративними арештами.

Також проросійські телеграм-канали опублікували відео публічних вибачень власника ресторану та діджея. Ресторан, де відбувалося свято, закрили на перевірку.

Liked the article?
Help us be even more cool!